Komt er een jumelage tussen Beauvechain en Sint-Truiden?

Er zijn nu reeds heel wat vriendschapsbanden tussen de Waals Brabantse gemeente Beauvechain en de stad Sint-Truiden.
Dit heeft te maken met de verhuis in 1996 van de voormalige vliegtuigbasis in Brustem naar Beauvechain.


Op dat ogenblik is een peterschap afgesloten tussen de basis in Beauvechain en de stad Sint-Truiden.
Dat is ook de reden waarom er nog heel wat contacten zijn en waarom bijvoorbeeld de militairen van Beauvechain nog heel wat vaderlandslievende plechtigheden in Sint-Truiden bijwonen, ze meewerken aan de tweejaarlijkse internationale Taptoe op de Grote Markt, de jaarlijkse Wings Mars van Beauvechain naar Sint-Truiden of omgekeerd georganiseerd wordt ten voordele van een goed doel (meestal onder andere een cheque aan de vakantieopvang voor kinderen met een handicap ’t Wolfke), etc.

“Op maandag 29 september 2008 was er andermaal een vleugeluitreiking aan jonge piloten in Beauvechain, die mij met heel veel nostalgie deed terugdenken aan de beginperiode dat ik daar als burgemeester naar toe ging in Brustem”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Bij die gelegenheid was er ook een Franse delegatie van de gemeente Avord op bezoek in Beauvechain, omdat daar ook een militaire basis gevestigd is en de gemeente Beauvechain gejumeleerd is met die gemeente”

Naar aanleiding van deze jumelage, is er gesproken dat we de uitwisseling, die er momenteel  al is tussen de militaire basis in Beauvechain en de stad Sint-Truiden, gaan proberen uit te breiden tot de ganse bevolking van Beauvechain en Sint-Truiden.
Nu beperkt deze zich meestal tot militairen. Trouwens, in Beauvechain zijn er nog heel wat Truienaars, die er als militair tewerkgesteld zijn.

“Zo’n jumelage past in mijn strategie om de banden met Wallonië, zeker met gemeenten en steden, die dichtbij liggen, zo nauw mogelijk aan te halen om nog meer Walen naar Sint-Truiden te trekken, bijvoorbeeld in het weekend om de horeca te bezoeken en/of om bepaalde inkopen te doen.
Het kan de horeca en de middenstand en op die manier de Truienaar (economisch) alleen maar ten goede komen. Bovendien jumeleren we met plaatsen in de wereld, die veel verder af liggen (Nueva Guinea in Nicaragua, Duras in Frankrijk en Weert in Nederland), waarom dan niet met gemeenten/steden in Wallonië?”, vraagt Ludwig Vandenhove zich af.