Koesteren wat je hebt…

“Dat geldt voor personen en gezinnen, maar ook voor overheden”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. “Dus eveneens voor de stad Sint-Truiden.

Op zaterdag 7 augustus 2021 was er een fantastisch optreden van het Willy Claes Quartet in de Academiezaal (Plankstraat 18).
Het optreden - ook nog op zondagmiddag 8 augustus 2021 - was voor een goed doel: het bouwen van een buitenpaviljoen bij het Sint-Trudoziekenhuis om langdurig zieken - onco- en palliatieve patiënten - toe te laten om hun huisdieren op bezoek te laten komen.
Het project wordt ondersteund door vzw Fighters Against Cancer. (1)

Tijdens het genieten van het concert had ik de gelegenheid om de infrastructuur van de Academiezaal nog eens te bekijken.
De Academiezaal is dringend toe aan een grondige onderhoudsbeurt: herstellen sommige banken, vernis aanbrengen, kroonlijsten herstellen, onderhoud parket, etc.
Het was mij al opgevallen bij eerdere gelegenheden.

Het is goed historische gebouwen te restaureren, maar dan moeten ze vervolgens onderhouden worden.
Nemen we nu de Academiezaal: de locatie, vooral ook qua akoestiek, wordt ons benijd door heel wat andere gemeenten en steden. Maar koester dat dan ook en zorg voor het regelmatige onderhoud ervan.
Het heeft geen zijn om steeds maar nieuwe dingen te willen doen en ondertussen andere waardevolle verwezenlijkingen niet goed te onderhouden.
Ik hoop dat de CD&V-Open Vld-N-VA-meerderheid snel geld uittrekt om de Academiezaal te blijven laten schitteren.”