Jumelage met Duras: gedaan?

“De jumelage met Duras is één van de vele initiatieven, die ik genomen heb tijdens mijn 18 jaar burgemeesterschap van Sint-Truiden”, zegt gewezen burgemeester Ludwig Vandenhove.
“Nu hoor ik dat de stad Sint-Truiden zou overwegen om deze stop te zetten.

Ik hoop ofwel dat mijn informatie verkeerd is, ofwel dat de huidige CD&V-N-VA-Open Vld-meerderheid nog tot inkeer komt.

Onder impuls van toenmalig sp.a schepen Peter Dufaux is deze jumelage uitgegroeid tot een belangrijk gegeven.
Er zijn de regelmatige uitwisselingen met leerlingen van scholen uit het Franse Duras met leerlingen van verschillende Sint-Truidense scholen. Zo kunnen jongeren op een laagdrempelige manier kennis maken met elkaars taal en elkaars gebruiken en gewoonten.
Er zijn de regelmatige uitwisselingen met senioren uit Duras en uit Sint-Truiden.
Er is het periodiek wijnfeest met lokale wijnproducenten uit Duras in het centrum van Sint-Truiden of op het domein van het kasteel van Duras (deelgemeente Sint-Truiden).

Deze jumelage past niet enkel in de gemeenschappelijke benaming van Duras (in de nabijheid van Bordeaux) en Duras bij Sint-Truiden, maar ook in nauwere contacten tussen burgers van de Europese Unie (EU). De EU ondersteunt trouwens deze projecten met Europese subsidies.

Spijtig als deze jumelage zou verdwijnen.
Dit is nu precies een evenement dat typisch is voor een lokale overheid en dat past bij het imago van Sint-Truiden.

Ik hoop dat dit college van burgemeester en schepenen nog enig gezond verstand aan de dag legt.

Moet nu echt alles weg ‘uit mijn tijd’? Nochtans vonden de mensen deze periode nog zo slecht niet als je de uitslagen bekijkt van de verkiezingen van 2018 en 2019.”