IOED ‘s: Vlaamse gemeenten draaien er weer voor op

De Vlaamse regering gaat de subsidiëring van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddiensten (IOED ‘s) hervormen, lees VERMINDEREN.
Wie zal er weer voor opdraaien? De gemeenten.

“Even terug in de tijd.
Dat is het voordeel als je al lang meedraait op verschillende niveaus in de politiek”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

In de periode dat Vlaanderen de subsidiëring van de Regionale Landschappen (RL) stopzette vanaf 1 januari 2014 en overdroeg aan de provincies, hebben ze een ‘nieuwe’ subsidiëring voorzien voor IOED ‘s.

Het was ‘een beloning’, omdat Vlaanderen nu ontlast was van het veel grotere budget van de RL.
Ik heb toen al als voorzitter van de drie Limburgse RL al hard gereageerd tegen deze gang van zaken.
Een doekje voor het bloeden, zoals nu weer maar eens blijkt.
Minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele gaat deze subsidie serieus beknotten. En zoals zo vaak, wordt de factuur andermaal doorgeschoven naar de gemeenten.

Akkoord, deze Vlaamse regering heeft een beperkt aantal bijkomende middelen voor de gemeenten ingeschreven in het regeerakkoord (voor de responsabiliseringsbijdrage voor de pensioenfactuur en het OPEN ruimtefonds). Maar door steeds maar taken af te schuiven naar de gemeenten zonder er geld langs te leggen, worden die middelen steeds maar uitgehold. Kijk bijvoorbeeld naar deze IOED ’s of naar alle inspanningen, die de gemeenten doen in het kader van Covid-19.

In het totaal bestaan er in Vlaanderen 32 IOED ‘s, in Limburg een 6-tal (Bosland, De Merode en Oost-Haspengouw en de drie RL). Dus heel wat Vlaamse gemeenten worden getroffen.

Weer typisch Vlaams: snel iets nieuws oprichten, enkele jaren subsidiëren en dan subsidiëring stoppen.
Waar is de continuïteit?

Ik heb hierover een schriftelijke vraag gesteld aan minister Mathias Diependaele.”

Hieronder vindt u de vraag en het antwoord van de minister.