IMPACT-maatregelen: mag meer en sneller zijn

“De stad Sint-Truiden heeft (eindelijk) de plannen bekend gemaakt om de gevolgen van COVID-19 voor de lokale economie zo goed mogelijk te counteren”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Twee zaken vallen op.
Vooreerst gaat onrechtstreekse steun aan de lokale economie heel duidelijk voor op iets rechtstreeks doen voor de bevolking, zeker voor die categorieën, die het extra moeilijk hebben.
Ten tweede vinden we er geen enkel van de vele maatregelen in terug, die we als sp.a al aan het voorstellen zijn sinds het begin van de Coronacrisis. Nochtans hebben we daar heel wat positieve reacties op gekregen uit de meerderheid zelf en zijn het suggesties, die in heel wat andere gemeenten genomen zijn. Maar toch niets doen wat de sp.a voorgesteld heeft zeker.

Het is positief dat er een globaal plan komt voor de lokale economie. Maar het had gerust wat meer en wat sneller mogen zijn.
Wat meer geld rechtstreeks in de lokale handel en horeca stoppen.
Nu wordt er heel wat geld onrechtreeks uitgegeven, zoals allerlei veiligheidsmaatregelen en vooral promotiebudgetten. Is er bijvoorbeeld de laatste jaren al niet genoeg geld in promotie gestopt om zogezegd de gevolgen van de te talrijke openbare werken op te vangen? In andere gemeenten wordt ook gezorgd voor de veiligheid en promotie, maar niet ten koste van concrete bestedingen voor de lokale economie.

Er moet blijkbaar eerst geld uitgegeven worden vooraleer de bezoeker of de consument iets kan krijgen van de stad (bijvoorbeeld aankoopbonnen en getrouwheidspremie).
Waarom gewoon geen waardebon voor alle inwoners?
Waarom geen verhoogde waardebon voor personen, die het moeilijk hebben?
Dat is wat gebeurt in andere gemeenten.
Personen en gezinnen, die nu geen of weinig geld hebben om te besteden, blijven met lege handen achter. Hopelijk wordt een gedeelte van het geld dat nu aangekondigd wordt voor de handel, de horeca en de markten wel op die manier besteed.

Wat gaat er nu in godsnaam van die 50 000 euro voor de fruitteelt en landbouw direct in de lokale economie terecht komen?
Is een goed voorstel, maar als de huidige beleidsploeg die beleidskeuze wil maken, waarom staat dat dan niet gewoon in de begroting? En ook weer onrechtstreeks.

De federale overheid en Vlaanderen doen al heel wat voor bedrijven.
De kleine toegift, die wij als stad kunnen geven, zal geen enkele onderneming kunnen redden. En tevens onrechtstreeks.

Misschien rekent het stadsbestuur erop dat die steun voor de landbouw en het bedrijfsleven niet of niet volledig zal opgenomen worden, zodat de totale injectie niet echt 2 miljoen euro zal zijn.

Op steun voor het verenigingsleven en voor kwetsbare personen en gezinnen is het blijkbaar nog wachten.

De lokale economie moet nu ondersteund worden, niet volgend jaar en binnen twee jaar.
Heel het plan zou dit jaar moeten ontplooid zijn. Zo pakken andere gemeenten en steden het aan.

Nog enkele concrete zaken:
-de infoborden, die onder ‘Veilige winkelomgeving’ staan, waren al beslist, dus geen netto budget;
-parkings in de winkelstraten verdwijnen: geen goede zaak voor de kortparkeerders en de middenstandszaken, die daarvan afhankelijk zijn;
-geen vrijstelling van de Trud’Or bijdragen, noch van de terrasbelastingen voor 2020;
-parkeren onder de Gazometer-site ( GAZO): was tot nu toe 24 uur gratis, nu nog één uur.

Ik doe een voorspelling: als we binnen twee jaar de optelsom zullen maken van hoeveel geld er echt in de lokale economie gepompt is, zullen we nooit aan 2 miljoen euro komen.

Hieronder vindt u het artikel dat hierover op de website van Het Laatste Nieuws staat. (1)


Er staat ook een bijdrage www.haspengouwleeft.be. (2)

U vindt ze hieronder.