Ik begrijp het niet!
“De reactie op het afkeuren van de politieverordening voor de Sintparade, gepland voor zaterdag 24 november 2012, door sp.a/Lijst Burgemeester begrijp ik niet.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.
“CD&V en Open VLD en de media wisten toch al lang dat wij niet voor dit duur project waren en opteerden voor de traditionele inhaling, zoals die zaterdag 10 november laatstleden is gebeurd, al weer met het nodige succes, en het Huis van Sinterklaas.
Het is de eerste maal dat wij als college van burgemeester en schepenen, laat staan de gemeenteraad, de kans krijgen om ons uit te spreken over deze Sintparade.
Voor het overige vinden de schepenen Bert Stippelmans en Pascal Vossius dat ze zo een duur evenement zonder sp.a/Lijst Burgemeester moesten regelen.
Wij blijven consequent: als we niet voor iets zijn, stemmen we tegen.
Maar is er niet meer aan de hand?
CD&V en Open VLD kunnen perfect deze politieverordening naar de gemeenteraad van maandag 19 november 2012 brengen (als bijkomend agendapunt) en ze goedkeuren tegen sp.a/Lijst Burgemeester in.
Ze hebben dat al zo vaak gedaan.
Waar wachten ze nu op?
Hoe absurd kan je zijn door het zelfs maar in je hoofd te halen Sinterklaas tweemaal binnen te halen in Sint-Truiden?
Zelfs het kleinste kind begrijpt dat (niet!?).”
Hieronder vindt u de perstekst, die hieromtrent al op 29 juni 2012 verspreid is.
Sinterklaas in de zomer?
“Neen, Sinterklaas verandert niet van periode of dag.
Omwille van commerciële redenen wordt er al genoeg met die periode of dag ‘gespeeld’.”, zeggen schepen van feestelijkheden en verantwoordelijk voor het koninklijk stedelijk feestcomité Bert Breesch en burgemeester Ludwig Vandenhove namens de sp.a Sint-Truiden.
“Maar wij vinden het nu wel nodig om al even in de zomer over Sinterklaas te spreken.
Sinds 2004 is onder impuls van toenmalig schepen Miel Londoz en huidig burgemeester Ludwig Vandenhove het ‘Huis van Sinterklaas’, naar het voorbeeld van onze zusterstad Weert in Nederland, in Sint-Truiden georganiseerd.
Oorspronkelijk draaide dit evenement bijna volledig op vrijwilligers.
Sint-Truiden kent heel wat vrijwilligers en we proberen ze als stadsbestuur dan ook zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo biedt de stad Sint-Truiden, in samenwerking met de provincie Limburg, de Truiense verenigingen een gratis vrijwilligersverzekering. Daarnaast werd in het verleden tijdens de Vlaamse 'Week van de Vrijwilliger' de 'Vrijwilliger van het Jaar' gehuldigd.
Sinds 2009 organiseert de overkoepelende adviesraad (een regelmatige samenkomst van alle Sint-Truidens adviesraden), samen met de stad Sint-Truiden, een groot vrijwilligersfeest om alle personen, die zich vrijwillig inzetten in Sint-Truiden, te erkennen voor hun inspanningen.
Sinterklaas blijft dé figuur voor de kinderen. Toch vermaken ook heel wat volwassenen zich en voelen zich opnieuw jong (of kind), samen met hun kinderen of kleinkinderen in het ‘Huis van de Sint’.
In 2004, het opstartjaar van het ‘Huis van de Sint’, hebben we van de Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen ook de prijs gekregen als Vlaamse Sinterklaasstad. Bovendien organiseert het koninklijk stedelijk feestcomité sindsdien de inhaling van Sinterklaas met een rondgang door de belangrijkste handelsstraten van Sint-Truiden met een zeer laag budget (gemiddeld 4000,00 EUR per jaar).
Sinds de huidige bestuursperiode op dinsdag 1 januari 2007 zijn, onder impuls van schepen van toerisme Pascal Vossius (Open VLD) en schepen van cultuur Bert Stippelmans (CD&V), gaandeweg de vrijwilligers, tot hun eigen ongenoegen ‘opzijgezet’, en vervangen door privé-organisaties met alle financiële gevolgen voor de stadskas van Sint-Truiden.
De onderstaande cijfers laten niets aan de verbeelding over.
- 2008: 25.000 EUR
- 2009: 50.000 EUR
- 2010: 42.500 EUR
- 2011: 35.000 EUR
- 2012: 30.000 EUR
Maar nu is het nog erger: het ‘Huis van Sinterklaas’, één van de meest succesvolle jaarlijkse evenementen, wordt afgeschaft en vervangen door een Sintparade waarbij (voorlopig) 30.000,00 EUR besteed wordt aan een privé-organisatie.
Zelfs het koninklijk stedelijk feestcomité wordt op alle mogelijke manieren bewerkt om de jaarlijkse, inmiddels traditionele inhaling van Sinterklaas niet te laten doorgaan, omdat deze activiteit teveel in het vaarwater van de Sintparade zou komen.
Het koninklijk stedelijk feestcomité houdt terecht voet bij stuk: de traditionele inhaling van Sinterklaas moet doorgaan.
Wie begrijpt dit nog?
Een succesvol evenement afschaffen, waar talrijke vrijwilligers aan meewerken, de scholen, die niet tevreden zijn omwille van de afschaffing van ‘Het Huis van Sinterklaas’, veel meer geld uitgeven, ondanks de slechte financiële toestand van de stad Sint-Truiden, altijd maar komen met grotere en duurdere activiteiten, etc.
Veranderen en vernieuwen om te veranderen en te vernieuwen is tegenwoordig in. Maar waarom moet het altijd groter, duurder en nieuwer zijn?
Laat goede, succesvolle en betaalbare activiteiten bestaan.
Zeggen CD&V en Open VLD nu constant iets anders dan wat ze in de praktijk doen?
Sp.a wil het ‘Huis van Sinterklaas’ behouden met maximale medewerking en appreciatie van de vrijwilligers, dus veel goedkoper!
“Toen we die perstekst verspreid hebben, was er blijkbaar weinig interesse van de media.”, besluit Ludwig Vandenhove.
Zie onder andere de cartoons "Sinterklaas is er!" van 17 november 2011 en “Sinterklaas is weer in Sint-Truiden” van 9 november 2012 en de tekst “Sinterklaas in de zomer?” van 1 juli 2012 op deze website.