Huisvesting: een belangrijk gemeentelijk thema

Dat zei gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove namens VOORUIT tijdens de zitting van de Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)- en de gemeenteraad van Sint-Truiden van dinsdag 20 december 2022.

In feite moeten gemeenten altijd aandacht hebben voor de huisvestingsproblematiek, aldus Ludwig Vandenhove. “Een goede huisvesting is immers een basisrecht voor iedereen.
Een degelijk en duurzaam beleid qua ruimtelijke ordening en een goede inrichting en aanpak van het openbaar domein vormen hiertoe het noodzakelijke kader.

Maar hierbij mogen zeker de woonmogelijkheden en -problemen voor personen en gezinnen met minder kansen niet uit het oog verloren worden.
Het volstaat te kijken naar de lange wachtlijst voor sociale woningen en naar het gebrek aan betaalbare en degelijke woningen op de privé-markt.

Nu alle sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren zullen opgaan in één Limburgse organisatie is het van belang dat we op het niveau van Sint-Truiden bekijken hoe we daar best mee omgaan met het oog op een zo goed mogelijke aanpak en dienstverlening.
Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de belangen van Sint-Truiden in het algemeen en van de inwoners, die huren of willen huren zo goed mogelijk verdedigd worden of blijven?

Zal de dienstverlening verbeteren, of net niet, nu het op grotere afstand van de burger zal gebeuren?
Hoe zal de communicatie van de her organisatie verlopen naar de klanten toe?
Moeten we als Sint-Truiden niet lobbyen om een regionaal en/of lokaal aanspreekpunt van de nieuwe Limburgse huisvestingsmaatschappij te krijgen?
Het zijn maar een aantal vragen, die ons als lokale politici moeten bezig houden.

Mijn voorstel is dat we deze aangelegenheid in Sint-Truiden over de partijgrenzen heen zouden bekijken: of in een gemeenteraadscommissie, of in een specifieke werkgroep.

Ik blijf het betreuren dat Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele (N-VA) ingezet heeft op een herstructurering van de sector, eerder dan voldoende aandacht te hebben voor het bouwen van meer sociale woningen. Het gevolg is dat de wachtlijsten inmiddels blijven toenemen, ondanks het feit dat er Vlaams geld voorhanden is.”