Houten rolschaatspiste in Wetteren: een mooi voorbeeld

“Een aantal gemeenten in Vlaanderen blijven in de kerst- en nieuwsjaarperiode een ijspiste plaatsen ondanks het hoge energieverbruik en de klimaatproblematiek. Ook de stad Sint-Truiden. Daarom is het alternatief in Wetteren een mooi initiatief: een mobiele rolschaatspiste op een houten ondergrond”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Ik begrijp dat ijspistes een belangrijke vorm van ontspanning en plezier, van sfeer en zelfs van sport zijn tijdens deze periode van het jaar. Maar ik vind dat gemeenten zouden moeten nadenken over alternatieven om de bevolking te ‘vermaken’.

Waarom?
Enerzijds omdat dit een goed signaal zou zijn naar de bevolking toe inzake sensibilisering qua klimaat, leefmilieu en rationeel energiegebruik.
Anderzijds omdat er net in deze periode heel wat personen en families te maken hebben met hoge energiefacturen, die ze zelfs niet kunnen betalen omwille van de sterk gestegen prijzen.

Gemeenten zouden meer moeten nadenken over alternatieve mogelijkheden voor deze eindejaarsperiode.

Een mooi voorbeeld is Wetteren.
Daar is een houten rolschaatspiste geïnstalleerd, die het gevoel van een schaatspiste perfect kan vervangen.
Een duurzame oplossing en een ecologische variant van een ijspiste. (1) (2)
Er zijn zeker nog andere alternatieve formules te bedenken, die evenveel plezier als een ijspiste opleveren en energie- en klimaatvriendelijker zijn.

Ik hoop dat de private sector volgt en de komende jaren gaat voor rolschaatspistes in plaats van ijspistes.”

  • Foto: Shutterstock.com.