Hotel Solvay

“Op vrijdag 20 mei 2022 heb ik de gelegenheid gehad om samen met een aantal VOORUIT collega’s uit het federale en het Vlaamse parlement ‘Hotel Solvay’ (gebouwd door architect Victor Horta) in Brussel (Louizalaan 224) te bezoeken”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Dat gebeurde op uitnodiging van Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (belast met Stendenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen, Buitenlandse Handel en Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp).

De moeite waard!

  

Het gebouw is momenteel eigendom van de familie Wittamer.
Sedert januari 2021 is ‘Hotel Solvay’ erkend als museum dat twee dagen per week wordt opengesteld voor het publiek. (1) (2)

Victor Horta was een revolutionaire architect, die brak met elke architecturale traditie.
Elk element werd door hem herdacht in functie van de technische vooruitgang. Bovendien kreeg alles telkens een nieuwe invulling: in geen enkel huis, ontworpen door Victor Horta, is iets hetzelfde als in een ander ontwerp. Hij was dus allesbehalve commercieel. Vandaar ook de hoge kostprijs en de lange duur dat het ontwerpen en het bouwen ervan in beslag nam.
Dat herdenken in harmonie met de vooruitgang manifesteert zich op diverse vlakken: de ruimteschikking, de materiaalkeuze, de verwarming, de materiaalkeuze en de verlichting.

‘Hotel Solvay’ wordt beschouwd als één van de belangrijkste realisaties van Victor Horta en staat op de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) Werelderfgoedlijst.
Armand Solvay, zoon van industrieel Ernest Solvay, deed in 1894 een beroep op de art-nouveau-architect Victor Horta om voor hem en zijn familie een woning te ontwerpen aan de Brusselse Louizalaan.

Voor de creatie van dit huis werd er geen enkele budgettaire beperking opgelegd, waardoor de architect tot het uiterste kon gaan.
Van het grondplan tot de keuze van de marmers, van de meubels tot de luchters en de tapijten, werkelijk alles in deze woning draagt zijn signatuur.

  

Hotel Solvay’ is een bezoek meer dan waard.
Dit unieke gebouw toont voor mij nog maar eens aan hoe onderschat Brussel wordt
.”

 

Tags: