Hopelijk sluit Cinema Cameo in Sint-Truiden niet

‘”Ik hoop dat Cinema Cameo in Sint-Truiden, Naamsevest 45 kan overleven” (1), zegt Ludwig Vandenhove.
“Het is zoveel aangenamer en gezelliger om in zulke traditionele, zelfs historische accommodatie naar een film gaan te kijken dan in de éne of andere grotere en/of meer commerciële filmzaal, lees de echte ketens.

Sonja en ik hebben het afgelopen donderdag 29 december 2022 nog gemerkt toen we naar de film van Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen ‘De Acht Bergen’ zijn gaan kijken in ‘de Cameo’.
De film is een bewerking van de bestseller ‘Le Otto Montagne’, in het Nederlands ‘De Acht Bergen’, van auteur Paolo Cognetti.
Het boek en de film vertellen het verhaal van de bijzondere vriendschap tussen Pietro, een stadsjongen uit Turijn en Bruno, een jongen uit de bergen.
Het is een prachtige film met unieke beelden van de Italiaanse natuur.

Wij zijn de laatste tijd regelmatig naar films gaan kijken in Cinema Cameo.
Dichtbij, het uitsparen van een verplaatsing, gezellig, (te) goedkoop, herinneringen aan mijn jeugd toen we voor het eerst alleen naar een film mochten gaan kijken, allemaal argumenten pro.

De eigenaar Trudo Carlier heeft gelijk als hij spreekt over ‘prehistorische tarieven’: 7 euro voor een film.
Daarmee is ‘de cameo’ de goedkoopste filmzaal in Limburg. Bovendien komen er nu de hoge energietarieven bij.
Het is logisch dat de uitbater daar financieel en commercieel niet uitkomt met die lage prijzen.
Uiteraard gaat het over een private onderneming dat het eigen beleid, ook qua prijzen, moet bepalen. Maar ik ben er zeker van dat de Truienaren er niet voor zouden geven om (iets) meer te betalen. Met andere woorden, prijzen, die vergelijkbaar zijn met andere cinemazalen. Uiteindelijk betaal je toch voor de film, die je graag wil zien.

Ik hoop dat er alsnog een oplossing uit de bus komt. Cinema Cameo betekent ook een uitstraling voor Sint-Truiden, want slechts weinig gemeenten en steden kunnen nog zeggen over een eigen filmzaal te kunnen beschikken.
In die zin vind ik dat de stad Sint-Truiden moet trachten mee te helpen een oplossing te vinden. Immers, als de filmzaal zou dichtgaan, zal het cultuurcentrum De Bogaard opnieuw films in de programmatie moeten opnemen, onder andere in het kader van Zebracinema, een netwerk van filmclubs met het ganse jaar door filmvertoningen van arthouse films op diverse plaatsen in Vlaanderen. (2) En dat kost ook geld aan de Sint-Truidense belastingbetaler, onder andere de inzet van personeel, accommodatie, energie, etc.

Weer maar eens een voorbeeld van hoe de grote de kleine verdringen, al houdt Cinema Cameo het nog lang vol.”