Hoe is het ondertussen met het GLB?

De Vlaamse regering praat verder over het stikstofakkoord. (1) Maar ondertussen blijft het Vlaamse luik van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) geblokkeerd.
Reden: een negatief advies van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) wegens ‘onvoldoende kwaliteitsvol’.

De diverse landbouwdossiers worden aan elkaar gekoppeld, vooral door Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Daardoor krijgen de Vlaamse landbouwers ondertussen geen financiële middelen van het GLB uitbetaald.
De landbouworganisaties overwegen nu een kort geding tegen de Vlaamse overheid om de landbouwers schadeloos te stellen voor de blokkering van 300 miljoen euro subsidies. (2)

Inmiddels hebben de natuur- en milieuorganisaties vzw Natuurpunt en vzw Bond Beter Leefmilieu (BBL) de zogeheten Aarhus-procedure ingesteld bij de Europese Commissie.
Het plan zou zijn ingediend zonder echte bespreking binnen de Vlaamse regering, er zou geen goedgekeurd Milieu Effecten Rapport (MER) zijn en er zou geen studie zijn, die de effecten op natuurvlak onderzocht heeft.
Ze vragen de Europese Commissie een stap terug te zetten en de beslissing te her evalueren.
Volgens de Vlaamse minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns (cd&v) werkt dit niet opschortend en zouden de subsidies kunnen uitbetaald worden.

Het is afwachten of de meerderheidspartijen N-VA, cd&v en Open Vld uiteindelijk een globale oplossing gaan vinden binnen de Vlaamse regering.

Tijdens de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van woensdag 1 februari 2023 ondervroeg ik minister Jo Brouns over deze politieke crisis."

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Jo Brouns. (3) (4)