Hinder eikenprocessierups neemt af

Op donderdag 26 juni 2014 liet gedeputeerde Ludwig Vandenhove de volgende nieuwsbrief omtrent de eikenprocessierups verzenden naar alle betrokken ambtenaren van de Limburgse gemeenten en steden en naar alle betrokken instanties en diensten. Ook de pers werd geïnformeerd.

“Het aantal meldingen van hinder bij de gemeentesturen is dit jaar laag. Dit is voornamelijk te wijten aan de geslaagde bestrijding”, aldus gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u het persbericht.

Hinder eikenprocessierups neemt af

De rupsen van de eikenprocessierups zijn verpopt.  Dit is veel (1-2 weken) vroeger dan de afgelopen jaren. Hiermee neemt de hinder vanaf nu langzaam af. 
De haren die aanwezig zijn komen bij regen en wind langzaam uit de boom. Let wel op dat de haren gedurende een lange termijn (7 jaren) actief blijven.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

In tegenstelling tot de andere jaren treffen we minder rond-bollen aan ter grootte van een tennisbal (bij weinig rupsen) of een voetbal (bij veel rupsen). Dit jaar zijn het eerder vlakken tegen een stam of een grote zijtak.
Opmerkelijk is ook dat er veel kleine nesten hangen per boom, zowel laag als hoog.
De verwachting is dat we de eerste vlinders rond 20 juli mogen verwachten. 

Een rondvraag bij een aantal gemeentebesturen laat zien dat het aantal meldingen van hinder door de eikenprocessierups dit jaar laag is.  Dit vermoedelijk te wijten aan de geslaagde bestrijding in de woonomgeving.”, aldus Ludwig Vandenhove
Binnen het kerngebied van de eikenprocessierups was het aantal rupsen dit jaar zeker niet lager dan de voorbije jaren.

Gedurende de zomermaanden wil de provincie Limburg samen met de provincie Antwerpen en studenten nog onderzoek om te komen tot een betere voorspellingsmethode naar hinder en ook mindere bestrijding.

 

Zie onder andere Eikenprocessierups vroeger dan andere jaren. www.limburg-actueel.be, 27-06-2014. Minder hinder door processierups. Het Belang van Limburg, 28-06-2014, p. 37.

Zie ook Nieuwsbrief eikenprocessierupsen van 17-05-2014 en Eikenprocessierups ontwikkelt snel door warme weer van 25-04-2014 op deze website.