Het petanquetornooi op de Grote Markt moet een traditie worden!

Op zaterdagavond 20 en zondag 21 augustus 2011 vond op de Grote Markt van Sint-Truiden het 2e ‘Openmarktpetanquetornooi’ plaats dat inmiddels al de nodige internationale uitstraling heeft.

Er waren 84 deelnemende ploegen (6 spelers per ploeg), dus ruim meer dan vorig jaar.

De wedstrijd werd gewonnen door de ploeg uit Brugge-Roeselare (winnaar van de beker en van 375,00 EUR) voor de ploeg uit Genenbos-Boekt (Lummen).

Ik heb jaren gedroomd van zulk petanquetornooi op onze Grote Markt, de 2e grootste van België.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove.

Voor mij moet dit een traditie worden.
We volgen daarmee het voorbeeld van steden als Düsseldorf, Maastricht, Moeskroen en Nîmes.”

“Het is dankzij Petanqueclub Sint-Truiden (PCST) en de vele vrijwilligers dat dit evenement mogelijk is.
De stad Sint-Truiden betaalt de materialen, die nodig zijn voor de ondergrond en die nadien nog kunnen gebruikt worden op de vele petanqueterreinen in de diverse buurten en wijken. Maar het zijn de vele beoefenaars van deze sport in Sint-Truiden, die op enkele uren zorgen dat de zaterdagmarkt omgetoverd wordt in 40 pleinen.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Heel wat petanquers uit het buitenland en uit heel België en Vlaanderen zakken naar Sint-Truiden af om aan dit tornooi deel te nemen. Het gaat dus niet enkel om sport, maar ook om de toeristische uitstraling van Sint-Truiden.
Een aantal deelnemers overnachten in hotels.

Misschien moeten we naar volgende edities toe op zoek naar bepaalde randactiviteiten.
Op de Groenmarkt was er dit jaar voor de eerste maal ‘Fieëst in de stad’, een organisatie van het koninklijk stedelijk feestcomité en de Raad van Elf.
Misschien kan door een (nog) nauwere samenwerking de uitstraling van beide evenementen toenemen.

“Met dit petanquetornooi op de Grote Markt willen we deze sport nog dichter bij de burger brengen, maar door de aanwezigheid van een terrein in bijna elke buurt van Sint-Truiden is er al een sterke laagdrempeligheid.

Alleszins een dikke merci en proficiat aan voorzitter Danny Tits van de PCST en de talrijke vrijwilligers, want zonder hen zou dit tornooi al voor de 2e maal op rij niet mogelijk geweest zijn.”, besluit
Ludwig Vandenhove

Zie onder andere ook de teksten ‘Eindelijk: een petanqueterrein op de Grote Markt van Sint-Truiden!’ van 18 augustus 2010 en ‘Nu ook petanqueterreinen in de wijk Sint-Pieter’ van 21 juli 2011 op deze website.