Het Oud Atheneum moet behouden blijven voor de verenigingen!

Sp.a/Lijst Burgemeester wil dat het Oud Atheneum in de Zoutstraat 46 behouden blijft voor de verenigingen.
Burgemeester Ludwig Vandenhove en schepen Johnny Vangrieken hebben dit vorig jaar al geschreven in de brochure naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van dit ‘alternatieve cultureel centrum’.

Sp.a/Lijst Burgemeester heeft dezelfde plannen met het domein ‘Terbiest’, waar ook heel wat verenigingen gehuisvest zijn: dat moet eveneens behouden blijven.

Als sp.a/Lijst Burgemeester hebben wij een gedetailleerd ontwerpverkiezingsprogramma uitgewerkt, waarbij wij ons beleid van de voorbije 18 jaar verder willen zetten met een aantal nieuwe accenten.
Het volledige programma is te vinden op www.sint-truiden.s-p-a.be.
Aanvullingen, bemerkingen en suggesties van de bevolking kunnen nog doorgegeven worden via www.sint-truiden.s-p-a.be of Gert Stas, Breendonkstraat 42.

Het verenigingsleven heeft in dit programma een bijzondere plaats.
Buiten de werkingssubsidies legt sp.a/Lijst Burgemeester vooral de nadruk op de accommodatie.
Verenigingen hebben nood aan een eigen stek, een ‘thuis’, waar ze liefst zelf kunnen instaan voor de drank. Zo wordt het voor de (bestuurs)leden en sympathisanten een stuk goedkoper, maar het betekent ook een belangrijke inkomstenbron.
Dit is een maatschappelijke evolutie en de reden waarom het steeds moeilijker wordt om uitbaters te vinden voor de cafetaria van culturele centra en/of sporthallen.
Als stadsbestuur moeten we daar rekening mee houden. Vandaar dat onder impuls van sp.a/Lijst Burgemeester realisaties zoals het voormalige koninklijk atheneum in de Zoutstraat 46 en het domein ‘Terbiest’ tot stand zijn gekomen.
Wij willen dit beleid na zondag 14 oktober 2012 doorzetten met concrete, realistische en betaalbare voorstellen.

Wat houdt dit in voor het Oud Atheneum?

- Er mag geen andere bestemming aan het gebouw gegeven worden, het verenigingsleven moet centraal blijven staan.

- De contracten van de verenigingen moeten langdurig verlengd worden (minimum voor 9 jaar).

- De subsidiereglementen voor jeugd- en sportinfrastructuur en voor buurthuizen en parochiezalen, die tegen sp.a/Lijst Burgemeester in door CD&V en Open VLD zijn afgeschaft, moeten opnieuw ingevoerd worden met de nodige financiële middelen tegenover.

- Via deze subsidiereglementen moeten de lokalen (verder) opgeknapt en gerenoveerd worden. Dus realistisch, wij beloven geen nieuw gebouw.

- Het Centrum voor Verenigingen Sint-Truiden vzw blijft de officiële gesprekspartner van het stadsbestuur, staat in voor de praktische organisatie binnen het gebouw (bijvoorbeeld de parkeerplaatsen) en moet een werkingssubsidie krijgen.

Ludwig Vandenhove
burgemeester
lijsttrekker sp.a/Lijst Burgemeester gemeenteraadsverkiezingen
lijsttrekker sp.a/Lijst Burgemeester provincieraadsverkiezingen

Zie ook de teksten ‘Opendeurdag oud atheneum’ van 1 oktober 2011 en ‘ Verenigingen zijn verbonden met Terbiest’ van 11 augustus 2012 op deze website.