Het doden van mannelijke eendagskuikens blijft aanhouden

“Schandalig”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Ik heb samen met de collega’s van Groen Meyrem Almaci en Mieke Schauvliege een resolutie ingediend in het Vlaams Parlement om eindelijk een verbod in te stellen op deze barbaarse praktijken. Maar tijdens de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn van woensdag 29 maart 2023 werd ze weggestemd door de N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid. (1)

In 2021 werden in Vlaanderen om en bij de 24 miljoen mannelijke kuikens de dag van hun geboorte onmiddellijk gedood.
Dat zijn er omgerekend 65 000 per dag
, gewoon omdat ze te weinig opbrengen.
Ze kunnen  geen eieren leggen en ze groeien te traag om als vleeskip te dienen.
Vlak na de geboorte worden de kuikens door arbeiders gesorteerd: de mannelijke kuikens worden vergast en de vrouwelijke kuikens gaan naar de boerderijen.

Er bestaan nochtans al diverse technieken om dat zware dierenleed te vermijden, zij zijn in staat om het geslacht van een embryo te bepalen voor het ei uitkomt.
Ze worden al toegepast in een aantal Europese Unie (EU)-landen. Bovendien wordt het wetenschappelijk onderzoek ter zake verdergezet om de nu al toegepaste methoden nog te verbeteren.

Waarom willen Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) en de meerderheidspartijen dan niet meegaan in de Groen-VOORUIT resolutie?
Omdat het oneerlijke concurrentie zou betekenen voor de betrokken sector als andere Europese landen het niet tegelijkertijd zouden invoeren. Daarom pleit de minister voor een globale, eenvormige oplossing voor heel de EU.
Volgend jaar in de eerste helft van het jaar, als België voorzitter is van de EU, is daartoe een ideaal moment. Maar moeten ondertussen nog zovele mannelijke eendagskuikens zo hard afzien? Bovendien zou zo een resolutie België en Vlaanderen net een sterker positie bezorgen om er volgend jaar een dergelijke regeling voor heel de EU door te drukken.

Ben Weyts heeft als bevoegd minister al heel wat gerealiseerd qua dierenwelzijn. Maar het is opvallend dat hij altijd ‘terugkrabbelt’ als het bedrijfsleven en/of de landbouw er enigszins iets mee te maken heeft. Spijtig! Het komt er op neer dat geld en winst boven het dierenwelzijn gaat.”

Hieronder vindt u de resolutie.

Ook de dierenwelzijnsorganisaties Global Action in the Interest of Animals (GAIA) en Bite Back protesteerden naar aanleiding van het debat in het Vlaams parlement.

Hieronder vindt u het persbericht van GAIA. (2)