Het Autonoom Gemeentebedrijf Sint-Truiden (AGOST) blijft een financieel drama voor Sint-Truiden!

Burgemeester
Ludwig Vandenhove/> kwam hierover tussen tijdens de gemeenteraadszitting van maandag 19 maart 2012. Hij herhaalde in grote lijnen ‘zijn waarschuwingen’, die hij ook al had laten horen tijdens de gemeenteraad van maandag 21 november 2011.


“Het AGOST wordt op (korte) termijn een financieel drama voor de stad Sint-Truiden.
De jaarrekening 2011 laat niets aan de verbeelding over.
Er moet dringend een debat gevoerd worden in de gemeenteraad over welke taken het AGOST nog echt kan doen en welke dienen afgestoten te worden naar de stad Sint-Truiden en/of waar moet van afgezien worden, gezien de actuele slechte toestand van de gemeentefinanciën, ook in Sint-Truiden.”, zegt
Ludwig Vandenhove/>. “Wij zullen dit eveneens uitdrukkelijk in ons verkiezingsprogramma schrijven voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012.”/>   

“De sp.a heeft daar altijd al voor gewaarschuwd en dat is de reden waarom schepen
Filip Moers/> sedert april 2011 ontslag genomen heeft uit de bestuursorganen van het AGOST, net zoals de meeste vertegenwoordigers vanuit de privé-sector.”, zegt
Ludwig Vandenhove/>.

“Wat zijn de feiten?
- De stad Sint-Truiden moet alle activiteiten financieel waarborgen als het AGOST zijn verplichtingen niet kan nakomen.
Tot nu toe bedraagt die waarborg al 12.252.734, 99 EUR.
Ter vergelijking: het te belenen bedrag voor de buitengewone dienst van de stad Sint-Truiden bedroeg in 2008 6.883.621 EUR, in 2009 7.488.118 EUR, in 2010 14.543.255 EUR, in 2011 9.322.000 en in 2012 8.772.100 EUR.
Deze cijfers spreken voor zich!
Reken hier nog bij dat met de onzekerheid op de financiële markten gemeenten en steden het steeds moeilijker zullen hebben om leningen te kunnen aangaan.
Dit geldt zowel voor de betalen rente, als voor de terugbetalingstermijnen, die korter dreigen te worden.
Als stad Sint-Truiden doen wij er alles aan om onze schuldpositie te beheersen en zelfs af te bouwen, terwijl het AGOST net het tegenovergestelde doet.
Op woensdag 11 mei 2011 heeft Dexia in die zin al een brief gericht aan de stad Sint-Truiden om hierover zijn ongerustheid te uiten.

- Tot nu toe hebben we alleen maar grote plannen gezien van het AGOST, nog geen enkele concrete realisatie.
Het mooiste voorbeeld hiervan zijn de grote verklaringen van schepen en voorzitter Roland Duchatelet voor een grote cluster van vleesbedrijven op het industrieterrein in Brustem in de plaats van het huidige slachthuis aan de Speelhoflaan.
Na nog maar eens een studie heeft hij zijn irrealistische plannen laten varen.
Een ander voorbeeld is de voormalige Belgacomsite.
Volgens de plannen wordt het bijna een nieuwe stad, concreet is er nog niets.
Misschien binnenkort een groot gat (voor hoelang?) als de afbraakwerken beginnen?

- De kosten voor architecten en studiebureaus lopen hoog op.
Ondanks enkele vragen, formeel en informeel, heb ik hier nooit concrete antwoorden op gehad.
Het bevestigt de weinig doorzichtige manier waarop het AGOST werkt.
Hebben zij bepaalde elementen te verbergen?
Uiteindelijk zijn de cijfers bekendgemaakt naar aanleiding van de gemeenteraadscommissie van maandag 5 maart 2012.
Het gaat tot eind 2011 over 779.455,29 EUR zonder dat er ook maar twee bakstenen op elkaar gelegd zijn.

- De jaarrekening 2011 legt heel duidelijk de slechte financiële toestand van het AGOST bloot.
Hierover ondervraagd, ‘goochelde’ voorzitter Roland Duchatelet in de gemeenteraad van 19 maart 2012 zelfs met andere cijfers dan de officiële.

- Het AGOST maakt plannen, die helemaal niet concreet zijn en waarbij zelfs partners vermeld worden, die van niets weten of die helemaal nog niets formeel ondertekend hebben. Het eerste geldt bijvoorbeeld voor ‘Een stedelijk intercultureel en -religieus rehabilitatieproject voor Sint-Truiden’, waarin de gebouwen van zowel de Eerwaarde Zusters Ursulinen, als de Eerwaarde Paters Minderbroeders vermeld worden hoewel beide kloosterordes formeel van niets weten.
Het tweede geldt voor het project rond het station, waar de VZW Katholiek Basisonderwijs van Sint-Truiden (KABOST) helemaal nog niets formeel ondertekend heeft dat zij daar een school gaan bouwen en voor heel wat actoren van de zogenaamde welzijnscampus.

- Instrumenten als het AGOST ontsnappen grotendeels aan de democratische controle van de gemeenteraad en hollen de bevoegdheden van schepenen en burgemeester uit.
Blijkbaar willen sommigen geen lessen trekken uit recente financiële debacles, zoals Dexia en de Gemeentelijke Holding.
Het mooiste voorbeeld is de geplande bouw van een sporthal door het AGOST op de terreinen van de Veemarkt.
Voor de sp.a is dat een taak en een verantwoordelijkheid van de stad. We stellen wel vast dat de inrichting dan blijkbaar moet gebeuren met financiële middelen van de stad Sint-Truiden (zie de post ‘Materialen en toestellen sporthal Veemarkt’ voor 60.000 EUR in de buitengewone dienst) en de uitbating ook.
Welke inconsequentie van CD&V en Open VLD?
De sportdienst kampt nu al met een tekort aan personeel, zelfs in die mate dat toezichters van de éne sporthal naar de andere moeten rijden met als gevolg dat sommige sporthallen er onbeheerd bijliggen als er activiteiten zijn.
De Vlaamse Regering zou de werking van het instrument van autonome gemeentebedrijven (AGB’s) tegen die achtergrond trouwens globaal moeten evalueren.

- Autonome gemeentebedrijven zijn tevens een fiscaal instrument, waarbij Belasting op Toegevoegde Waarde (BTW) kan afgetrokken worden. Met andere woorden, inkomsten, die inmiddels de federale overheid derft. En wie draait daarvoor op? Juist alle Belgische belastingsbetalers, dus ook de Sint-Truidense.
Hoelang gaat het nog duren vooraleer deze maatregel onder de ingrepen van de federale regering gaat vallen als er weer eens moet bespaard worden?

“Ik kan alleen maar blijven hopen dat CD&V en Open VLD uiteindelijk gezond politiek verstand gaan gebruiken met ‘hun instrument’ het AGOST en de stad niet naar het faillissement leiden”, besluit burgemeester
Ludwig Vandenhove/>.

Zie ook de tekst ‘Autonoom Gemeentebedrijf Sint-Truiden (AGOST) betekent een financieel drama voor Sint-Truiden’ van 23 november 2011 op deze website.