Herdenking slachtoffers oorlogen actueel houden!

“Naarmate de Eerste en zeker ook de Tweede Wereldoorlog voorbij is, wordt het steeds moeilijker om de herinnering hieraan levendig te houden. Nochtans is, gezien de talrijke conflicten in de wereld en bij ons, de vredesboodschap actueler dan ooit.”, aldus burgemeester -federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.


“Ik heb het al zo dikwijls gezegd: de uitdaging bestaat er precies in om via actuele en originele activiteiten deze boodschap te blijven uitdragen, ook vooral naar jongeren toe.

In die zin is, het initiatief van het buurtcomité van de René Lambrechtsstraat, hierin ondersteund door de stad Sint-Truiden, om een gedenkplaat aan te brengen aan het geboortehuis van René Lambrechts naar aanleiding van zijn 100e verjaardag op 23 november 2008, hier een mooi voorbeeld van. Het is tevens het bewijs dat heel wat buurtcomités, die oorspronkelijk enkel ‘festiviteiten’ (bijvoorbeeld barbecues, buurtborrels, etc.) organiseerden, maar ook meer en meer andere, inhoudelijke evenementen beginnen te organiseren.
Dit is een positieve evolutie, zonder evenwel afbreuk te doen aan die buurtcomités, die het enkel bij het ‘plezierige’ houden.”, aldus Ludwig Vandenhove.

“Ik zou hier een oproep willen doen aan heel de bevolking: laten we zoeken naar originele ideeën en/of initiatieven, waarbij we de vredesboodschap zo actueel mogelijk houden. Maar de keerzijde van de medaille is dan wel dat we er moeten in slagen om dit verband te blijven leggen en ook duidelijk te maken en te zeggen. Vaak merk ik bijvoorbeeld dat op dit soort plechtigheden een aantal mensen aanwezig zijn, die zich in het dagelijkse leven helemaal niet verdraagzaam opstellen en die zelfs, ten opzichte van asielzoekers of migranten, zeer extremistische standpunten innemen.
Het is het één of het ander: hypocrisie is nooit op zijn plaats, maar hier zeker niet.
Daarvoor hebben mensen, zoals René Lambrechts, hun leven niet gelaten!”