Haspengouwse Jaarmarktprijskamp Belgisch Witblauw Ras kan in Sint-Truiden blijven doorgaan!

Op zondag 9 januari 2011 ging voor de 36e maal op de veemarktsite aan de Speelhoflaan de Haspengouwse Jaarmarktprijskamp van het Belgisch Witblauw Ras door.

“Het gaat om een traditie en er zijn nog zo weinig tradities in onze steeds meer geïndividualiseerde en razendsnel evoluerende maatschappij dat we de bestaande kost wat kost moeten proberen te behouden.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove naar aanleiding van deze 36e uitgave. “Dit evenement is bovendien historisch verbonden met Haspengouw en de stad Sint-Truiden toen de landbouw en de veeteelt nog belangrijke economische sectoren waren.”

 

Met de definitieve sluiting van de Sint-Truidense veemarkt op 29 juli 2010 - de stad Sint-Truiden had deze in concessie gegeven aan een aantal veehandelaars sedert 1 januari 2008 - moet er een nieuwe bestemming komen voor deze locatie.
Op termijn is het de bedoeling een specifiek Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) te maken voor heel de omgeving, dus ook voor het Begijnhof en het domein Speelhof.

 

 

 

 

“Op korte termijn wil de sp.a een betaalbare en realistische oplossing.
Schepen van jeugd
Els Sneijers, schepen van markten
Filip Moers en schepen van sport
Bert Breesch werken aan een plan om het hekwerk en de rekken te verwijderen en de grond te laten nivelleren en opnieuw te laten asfalteren. Zo kunnen er vakken en lijnen getrokken worden om de zaterdagse rommelmarkt, die gemiddeld om en bij de enkele duizende bezoekers telt, beter geordend te laten verlopen. Bovendien is het de bedoeling om er één of meerdere polyvalente speel- en sportruimtes aan te leggen met basketbalringen, volleybalnetten, voetbal goals, etc.

Dit kan snel en goedkoop gebeuren.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove.

 

 

“Binnen deze aanpak kunnen er eveneens gaten in de grond voorzien worden, waarin palen kunnen geplaatst worden.
Naar aanleiding van de Haspengouwse Jaarmarktprijskamp Belgisch Witblauw Ras kunnen er dan kabels en/of koorden aan vastgemaakt worden om de dieren aan vast te maken.

 

 

Weer een traditie gered.”, besluit
Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u integraal het voorwoord burgemeester Ludwig Vandenhove voor de publicatie naar aanleiding van de 36e Haspengouwse Jaarmarktprijskamp Belgisch Witblauw Ras, die de achtergrond en de context van dit evenement weergeeft.

 

 

Geachte mevrouw
Geachte heer
Beste bezoeker

 

 

De Haspengouwse Jaarmarktprijskamp van het Belgisch Witblauw Ras bestaat al 36 jaar en is daarmee een echte traditie.

 

 

Deze organisatie vindt zijn oorsprong in de oude gewoonte van de veemarktprijskampen.
De vruchtbare Haspengouwse grond met malse weiden heeft al honderden jaren lang prachtige runderen voortgebracht. En dan is het ook normaal dat de kwekers van deze dieren mekaar willen treffen in een prijskamp om de mooiste exemplaren van hun veestapel te bekronen.

 

 

Dergelijke wedstrijden geven de richting aan, die de fokkerij moet volgen. En dat de producten van onze fokkers kwaliteit bieden, bewijst de export naar Engeland van enkele stieren van dit Witblauw Ras. Daarom zijn deze prijskampen nog altijd actueel en zinvol. De jaarlijkse ruime publieke belangstelling is daarvan eveneens een treffend bewijs.

 

 

Naast de toeschouwers is de steun van de sponsors een noodzakelijke voorwaarde voor dit succes. Maar vooral de inzet van de bestuursleden van deze jaarmarktprijskamp zelf is de grote stuwende kracht. Morgen beginnen ze immers al aan de volgende editie te denken. Wij willen hen dan ook van harte bedanken voor hun inspanningen tijdens de voorbije jaren.

 

 

Na enkele moeilijke jaren (dioxinecrisis, gekke koeienziekte, problemen veemarkten) is de veesector uit het dal geklommen.
De consument heeft opnieuw vertrouwen in het Belgische vlees en er worden steeds meer maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van het vlees zo optimaal mogelijk is.

 

 

De fokkers hebben ook dit jaar tijd, noch moeite gespaard om opnieuw een keure aan prijsdieren te presenteren tijdens deze Haspengouwse Jaarmarktprijskamp van het Belgisch Witblauw Ras.
Er zijn voor deze editie 133 dieren ingeschreven van 21 deelnemers, hetgeen nog maar eens bewijst dat de sector veel belang hecht aan deze prijskamp.

 

 

Gelijktijdig vindt er ook een prijskamp plaats van het Belgisch Trekpaard met ongeveer 60 ingeschreven dieren.
Deze hebben al lang hun trekkracht moeten overlaten aan gemotoriseerde trekkers, maar de belangstelling ervoor als overblijfsel van ons landbouwverleden groeit opnieuw.

 

 

Het stadsbestuur van Sint-Truiden vindt dit voldoende redenen om deze organisatie in onze veemarkthallen te blijven steunen. De veesector kan deze positieve uitstraling immers best gebruiken.

 

 

Bedankt aan alle bezoekers, deelnemers en zeker aan iedere medewerker voor haar of zijn inspanning en inzet.

 

 

Wij wensen u, geïnteresseerde bezoeker, een bijzonder aangename dag in Sint-Truiden en hopen u in de loop van 2011 terug te zien op één van de talrijke andere evenementen in onze stad.

 

 

Wij wensen u allen hierbij ook nog een gelukkig 2011!

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester stad Sint-Truiden

 

 

Zie onder andere ook de tekst ‘Landbouw/veeteelt en jongeren!’ van 14 januari 2010 op deze website.