Hagelkanonnen: blijven voor overlast zorgen

“Bij hagel of onweer blijven de zogeheten hagelkanonnen, die belangrijk zijn voor de fruitsector, voor een zekere geluidsoverlast zorgen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Voor de mens, maar ook voor de dieren: net zoals bij vuurwerk, worden zij serieus opgeschrikt.”

“Ik heb er al verschillende parlementaire vragen over gesteld, zowel aan Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits, als aan Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir.

Ik blijf het ongewoon vinden dat het plaatsen van hagelkanonnen enkel onderworpen is aan stedenbouwkundige voorwaarden en niet aan voorwaarden qua impact op het leefmilieu en het klimaat.
Wie kan garanderen dat onweers- of hagelwolken uit elkaar schieten geen invloed heeft op het leefmilieu en het klimaat?
Als de mens ingrijpt in de natuur, gebeurt dat nooit zonder gevolgen.

Recent heb ik nog een parlementaire vraag gesteld aan minister van Omgeving Zuhal Demir over de veiligheid van deze installaties.
Het antwoord is geruststellend dat met de veiligheid alles in orde is en dat die regelmatig geverifieerd wordt.

Hagelkanonnen horen bij de fruitstreek en ik pleit voor wederzijds begrip tussen fruittelers en de inwoners. Maar daarbij moeten de gevolgen voor mens en dier zoveel mogelijk beperkt worden.”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en het antwoord van de minister.