Groendaken

Op donderdag 8 december 2016 vond er in de gebouwen van de vzw Centrum Duurzaam Groen (Cedugro) een studienamiddag plaats over groendaken (‘Uit je dak voor een biodivers duurzaam & groener Limburg!’).
Organisatie: Universitair Centrum Leuven Limburg (UCLL), hogeschool PXL-Tech, Optigreen België, Centrum Duurzaam Groen, Gemeente Diepenbeek en Natuurpunt Limburg in het kader van de biodiversiteitsprojecten ondersteund door Provincie Limburg.

Gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove verzorgde de inleiding.

Ludwig Vandenhove: “In 2014 kregen UCLL en PXL samen met Optigreen België, de gemeente Diepenbeek, Natuurpunt Limburg en vzw Cedugro een subsidie van de provincie Limburg van 24 493,00 euro in  het kader van het provinciale subsidiereglement voor biodiversiteitsprojecten.
Tijdens deze studiedag werden de resultaten van dit biodiversiteitsproject goedgekeurd.

Het is goed dat er rond dit project samengewerkt is tussen de 2 Limburgse hogescholen en een aantal andere partners.
Dit zou meer moeten gebeuren.

Vandaag heeft de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump bekendgemaakt dat ‘klimaatontkenner’  Myron Ebell minister van Klimaat wordt in zijn regering.
Het is om de moed op te geven en toch moeten we doordoen , elk op haar/zijn terrein.

Dragen groendaken bij tot de biodiversiteit?
Daar gaat het vandaag over.

Door verstedelijking, industrie(gebouwen), etc. verdwijnt er steeds meer groen en natuur.
Dit kan gecompenseerd worden door natuurlijke groendaken (omgeving als het ware nabootsen op daken).

Dit project had als doel het belang van groendaken voor het behoud van biodiversiteit in kaart te brengen via het aanleggen van groendaken en een monitoringstudie.
Meer specifiek werd onderzocht of relatief eenvoudige biodiversiteitsbevorderende maatregelen een positieve invloed hebben op bodemfauna.
Met de resultaten willen we, ondanks het wegvallen van de subsidies in heel wat gemeenten, het aanleggen van biodiversiteitsbevorderende groendaken verder sensibiliseren. Zo zetten we in op kansen en mogelijkheden voor het behoud en de stimulatie van biodiversiteit in verstedelijkte en geïndustrialiseerde gebieden.

Groendaken worden vaak geassocieerd met een esthetische daktuin. Ze leveren echter vele ecosysteemdiensten zoals een energiebesparend en klimaatregulerend effect, een natuurlijke buffer voor regenwater, vermindering van geluidsoverlast, het terugdringen van het ‘Urban Heat Island Effect’, CO2-reductie, de afvang van fijn stof, het verlengen van de levensduur van de dakbedekking. Verder zijn groendaken interessant in combinatie met zonnepanelen en hebben ze een heilzame werking op de gezondheid van mensen. Bovendien zorgt de aanleg van groendaken voor een groen en milieuvriendelijk imago.

Tot nu is bij de aanleg van groendaken nauwelijks aandacht besteed aan de mogelijke ecologische betekenis ervan. Met het aanleggen van groendaken in verstedelijkte gebieden krijgen meer plantensoorten een kans en kunnen insecten een veilige foerageerplek vinden. Vliegende insecten gebruiken de groendaken als stapstenen en de natuurlijke waterbalans wordt evenwichtiger door de buffering van regenwater. Dit zijn zeer belangrijke elementen in verstedelijkte en geïndustrialiseerde gebieden, waar als gevolg van bouwactiviteiten en versnippering de biodiversiteit de laatste decennia sterk achteruit is gegaan. Groendaken kunnen een belangrijke bijdrage leveren ter compensatie van dit enorme verlies.

Met dit biodiversiteitsproject willen we de betrokkenheid van het grote publiek, de steden en gemeenten en de industrie voor het behoud en duurzaam gebruik van biodiversiteit versterken. Een grotere maatschappelijke bewustwording en zichtbaarheid van de waarden en functies van het biodiversiteitspotentieel van groendaken zijn daarom belangrijk. Een groendak aanleggen op een dak van een huis leidt namelijk tot een groter maatschappelijk draagvlak voor behoud of zelfs vergroten van biodiversiteit dan een boom planten in een natuurgebied.

In onze acties die we als provincie Limburg samen met onze partners opzetten rond heel de problematiek van de klimaatneutraliteit, zullen we volgend jaar meer de nadruk leggen op groendaken.

Ik twijfel niet aan de kwaliteit van de sprekers van vandaag, maar alleszins kan ik u de inleider, professor doctor Alain De Vocht, warm aanbevelen.
Hij staat met zijn beide voeten in de (groene) praktijk in tegenstelling tot heel wat van zijn collega’s uit de wetenschappelijke wereld.
Ik maak dit dikwijls genoeg mee.
Prof Alain is een welkome uitzondering op de regel.”
Op woensdag 26 oktober 2016 gaf hij nog een heel concrete uiteenzetting over  het project Grensmaas en het nieuw beheerplan Natura 2000 Grensmaas in Maascentrum De Wissen in Dilsen-Stokkem (Negenoordlaan 1) voor de Provinciale Visserijcommissie (PVC), die toen een aantal Nederlandse vissers ontving.    

 

Zie ook Groendaken voor hogescholen in Diepenbeek van 19-03-2015 op deze website.