Gratis opleidingen gebruik AED-toestellen voor sportverenigingen

“In de nationale media is er de laatste tijd veel aandacht voor de gezondheid en het welzijn van sporters.
We horen meer en meer verhalen, ook over kinderen en jongeren, die hartproblemen krijgen tijdens het sporten zelf.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen een basiskennis reanimeren hebben. Sportclubs zijn een ideaal doelpubliek voor dergelijke opleidingen.”

 

Het stadsbestuur van Sint-Truiden startte in 2008 het project 'Sint-Truiden hartveilig'. Structurele partners van het eerste uur zijn het Rode Kruis Vlaanderen, het Rode Kruis Sint-Truiden, het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo (RZST) en de serviceclubs Kiwanis en 41.
Het begon met de aankoop van een aantal Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s).
Zie onder andere de tekst 'SINT-TRUIDEN HARTVEILIG!' van 18 maart 2010 op deze website.

 

 

Een AED-toestel is een apparaat waarmee er veilig een elektrische schok kan gegeven worden aan iemand, die een hartstilstand krijgt.
Het toestel herstelt hiermee het hartritme van het slachtoffer waardoor de overlevingskans van de patiënt enorm vergroot.

 

 

Momenteel zijn er in Sint-Truiden 11 AED toestellen aangebracht op de volgende openbare plaatsen:
-          Academiezaal
-          administratief centrum
-          cultuurcentrum de Bogaard
-          gewestelijke brandweer Sint-Truiden (mobiel, bevindt zich in brandweervoertuig)
-          Grote Markt (ter hoogte van de KBC-bank)
-          politiehuis lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken
-          recreatiezwembad Sint-Pieter
-          sporthal Jodenstraat
-          sporthal Nieuw Sint-Truiden
-          sporthal sportcentrum Sint-Pieter
-          voetbalvereniging Kortenbos - Melveren (VKM) Sint-Truiden

 

 

 

 

 

Regelmatig wordt de nodige aandacht besteed aan deze AED’s via het stedelijk informatieblad en andere stedelijke informatiekanalen.

 

 

Sinds 2009 zijn we zoveel mogelijk personen aan het opleiden om de AED-toestellen te leren gebruiken, waaronder het stadspersoneel.
171 personen volgden al een gratis opleiding reanimeren met een AED.

 

 

In de maand juni biedt het stadsbestuur aan de sportverenigingen de mogelijkheid om een gratis opleiding voor twee personen te volgen.
Een opleiding duurt drie uur.
De cursussen worden gegeven door het Rode Kruis Sint-Truiden en vinden plaats in hun lokalen op de Gorsemweg 41a.

 

 

“De installatie van de AED's en de sensibiliseringscampagne hierrond passen perfect in het beleid dat de stad Sint-Truiden en de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken voeren rond  integrale veiligheid ('de burger zich goed in haar/zijn vel laten voelen in alle omstandigheden') in Sint-Truiden. Bovendien onderstreept dit initiatief nog maar eens de goede structurele samenwerking tussen het Rode Kruis en het stadsbestuur.”, aldus Ludwig Vandenhove.

 

 

“Begin januari 2012 overleefde een jonge voetballer nog een hartaanval tijdens een scholierenwedstrijd, maar hij kon niet rekenen op de verzekering van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).
De KBVB komt alleen tussen voor schade, die je op het veld zelf kan oplopen: een beenbreuk, een spierscheur, bevriezing, een zonnesteek en een 'plotselinge verdrinking', maar dus niet voor hartfalen. Een nationale verplichte screening van alle spelertjes ziet de KBVB eveneens niet zitten.

Wat dan wel, vraag ik mij af?
De KBVB en de Profliga Voetbal zouden beter investeren in het screenen van al hun leden en het uitrusten van alle voetbalterreinen met een AED.
Op een leven staat nu eenmaal geen prijs.

 

 

En ondertussen maar enorme bedragen uitgeven aan transfers van spelers en trainers, die compleet geen respect meer opbrengen voor de manier waarop onze maatschappij functioneert. Het meest recente voorbeeld is de transfer van trainer Georges Leekens van de Rode Duivels naar Club Brugge KV, die om het grote geld alle afspraken en zijn contract zomaar aan de kant schuift (dit is geen commercie meer, maar puur kapitalisme!)

 

 

Als het van mij afhangt, zou de overheid de bonden van de verschillende sporten moeten verplichten om een nationale screening te doen en alle locaties waar de sportverenigingen gehuisvest zijn, uit te rusten met AED’s.
De KBVB en de Profliga Voetbal kunnen gerust deze investering zelf dragen.
Andere sporten, die niet dezelfde financiële middelen hebben, zouden hiervoor dan eventueel financiële ondersteuning kunnen krijgen van de overheid.
Ik sta niet alleen met mijn idee.
De Vlaamse Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen heeft een plan klaar voor het organiseren van een medische keuring voor alle jonge sporters van 14 jaar.(*)”

 

 

Zie onder andere de uitspraak "Mijn emoties heb ik al lang verloren in het eerste klasse voetbal!" van 1 juli 2011 en ‘Belgian Homeless Cup in Sint -Truiden’ van 3 mei 2012 op deze website.

 

 

 

(*) De Coninck (K.). Medische keuring voor alle 14-jarigen. In: Het Nieuwsblad, 15 mei 2012, p. 5.