Graffitiprojecten brengen kleur in straatbeeld Sint-Truiden!

Een tiental gerenommeerde graffitikunstenaars (Truienaren en niet-Truienaren) toverden op zaterdag 11 juli 2009 de brug op de Aalsterweg te Sint-Truiden om tot een artistiek meesterwerk.

De brug, die voordien reeds verscheidene malen het mikpunt was van vandalisme en wildspuiten, werd rond het thema “liefde” voorzien van prachtige tekeningen.
In totaal werd meer dan 100 m² grijze beton door de graffitikunstenaars onder handen genomen.
Zeker een bezoekje waard!

 

 

 

 

“Dit project kadert in mijn filosofie om jonge kunstenaars de kans te geven om met hun werk naar buiten te treden en mee te helpen aan het verfraaien van de stad. Bovendien verhogen ze het veiligheidsgevoel in de diverse buurten en wijken en voorkomen ze dat de buurt verloedert.”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

 

 

Ervaringen uit het verleden bewijzen dat muren die verfraaid worden met legale graffitikunstwerken gedurende een langere tijd proper en vrij van vandalisme blijven. In de graffitiwereld heerst immers een “erecode”, die ervoor zorgt dat graffitispuiters hun werk onderling respecteren.
De stad Sint-Truiden heeft in vergelijking met andere steden weinig of geen last van illegale graffitispuiters.

 

 

 

 

Naast het graffitiproject werd er voor de buurtbewoners een leuke dag georganiseerd met muziek, drankjes en hapjes.

 

 

Alles samen werd dat een plezante buurtactiviteit. Heel wat buren kwamen eens kijken naar de graffitikunstenaars en sloegen een praatje met hen of onder elkaar. Op die manier wordt tevens een sterk onderschatte kunstvorm als graffiti meer onder de aandacht gebracht.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

De positieve reacties van de inwoners op de graffitiwerken op de brug op de Aalsterweg, maar ook op andere plaatsen in Sint-Truiden zoals onder andere in de Luikerstraat, op het speelplein ‘Het Koekje’ op Sint-Pieter en op het Ridders de Menten de Horneplein getuigen van het feit dat Truienaars houden van kleur in hun stad en openstaan voor jonge kunstvormen.

 

 

Dit graffitikunstwerk wordt opgenomen in de graffitiroute, die toeristen en Truienaars de kans moet geven om de kunstwerken ter plaatste te gaan bewonderen.
De route wordt beschreven in een folder, die gratis te bekomen is op de preventiediensten en die kortelings zal aangepast worden.
Bij de presentatie van deze nieuwe brochure zal een gezamenlijke fietstocht georganiseerd worden langs alle graffitiprojecten in Sint-Truiden

 

 

 

 

 

In totaal beslaan de graffitikunstwerken momenteel al om en bij de 1000m², de legale graffitimuur op de Veemarkt, waar beginners hun kunsten kunnen laten botvieren, inbegrepen.

 

 

De folder kan bekomen worden bij de preventiewinkel, Sluisberg 1, 3800 Sint-Truiden, via info.preventie@sint-truiden.be of via burgemeester@sint-truiden.be.

 

 

Zie onder andere ook de teksten ‘Sint-Truiden komt kleurrijk uit de bus!’ en ‘Jongeren fleuren hun ontmoetingsplaats en buurt op!’ op deze website.