Gemeenteraad Sint-Truiden: gezond verstand

“De democratisch verkozen gemeenteraadsleden in Sint-Truiden hebben (voorlopig?) gezond verstand gebruikt”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Het college van burgemeester en schepenen van Sint-Truiden (CD&V-N-VA-Open Vld) kreeg geen meerderheid tijdens de gemeenteraadszitting van maandag 31 augustus 2020 om de verkoop van patrimonium ‘zelf’ te regelen.”

Hieronder vindt u het persbericht van sp.a fractieleider Gert Stas.

Transacties stadspatrimonium blijven openbaar en bij gemeenteraad. 

Schepencollege krijgt geen meerderheid bij elkaar om verkoop zelf te regelen en moet inbinden. 

Op de gemeenteraad van maandag 31/8 wilde het schepencollege graag de goedkeuring van de gemeenteraad om vanaf nu zélf de verkoop van stadspatrimonium te regelen. Waar normaal de gemeenteraad in alle openheid beslist om een bepaald gebouw openbaar te verkopen aan een minimum schattingsprijs, zou het schepencollege dit nu zelf in alle beslotenheid kunnen arrangeren.

De gemeenteraad en de Truienaar zullen dan nog slechts aan het einde van de procedure weten welk pand zal verkocht worden en aan welke prijs. Een openbaar debat over bestemming, visie, etc… zal niet meer gevoerd kunnen worden. Dit zet de deur open voor bedenkelijke achterkamerpolitiek.   

Het is daarbij een verder uitkleden van de bevoegdheden van de gemeenteraad, zoals al vaker is gebeurd.  

Maar nu werd het anders. Door de verregaandheid van het voorstel, de druk vanuit de oppositie en de media-aandacht hierrond, toonden een aantal raadsleden van de meerderheid zich niet meer zo volgzaam. Een meerderheid voor het voorstel werd niet meer gevonden en om gezichtsverlies voor het schepencollege te vermijden werd het punt nog voor de stemming afgevoerd.    

Een overwinning voor de democratie. Vastgoedtransacties kunnen we nu blijven opvolgen en dat zal nodig zijn. 

Gert Stas, fractieleider sp.a Sint-Truiden