Gemeente Opglabbeek al jaren op de hoogte van hinder Diresco

Op voorstel van gedeputeerde voor milieu Ludwig Vandenhove heeft de deputatie op donderdag 3 oktober 2013 beslist om inzake de milieuvergunning voor Diresco nieuwe voorwaarden op te leggen.

“Deze beslissing komt er na grondige analyse van het dossier en ‘nieuwe’ elementen, die hier uit kwamen.
Spijtig genoeg handelt het zich niet om nieuwe elementen, maar om feiten die al jaren door de gemeente Opglabbeek geweten en stelselmatig genegeerd zijn.”, aldus gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u het persbericht.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove krijgt heet hangijzer toegeschoven!

In maart van dit jaar ontving het provinciebestuur officieel de vraag van de afdeling Milieu-inspectie Vlaanderen om de vergunningsvoorwaarden van het bedrijf Diresco te wijzigen.

De hinder, die de buurtbewoners ondervinden, slaat op laag frequent geluid (trillingen), afkomstig  van de trilpers, en geurhinder door het gebruik van styreen.

Aangezien dit als nieuwe gedeputeerde van leefmilieu mijn eerste kennisname was van het dossier van Diresco, besloot ik om zowel de gemeente Opglabbeek, de afdeling Milieu-inspectie van Vlaanderen en het bedrijf uit te nodigen om de problematiek te bespreken. Ook een afvaardiging van buurtbewoners is op bezoek geweest om hun bekommernissen te uiten.”, zegt Ludwig Vandenhove.

De hinder veroorzaakt door Diresco sleept blijkbaar al jaren aan.
Er zijn in het verleden op verschillende momenten vergunningen aangevraagd én toegekend (in 2004, 2007 en 2012).  
Het advies van de gemeente was telkens gunstig.

Uit documenten van de afdeling Milieu-inspectie blijkt dat deze al jaren trachten het probleem aan te kaarten, maar zonder resultaat. Ultiem hebben ze dan maar een verzoek tot aanpassing van de vergunning gevraagd aan de deputatie, om tot een oplossing te komen voor de aanslepende problematiek.

Uit de eerste gesprekken met de gemeente Opglabbeek leek het alsof er maar enkele mensen klachten hadden. Nu blijkt het echter over een groep van een 30 mensen te gaan.

De gemeente Opglabbeek gooide de bal dus in het kamp van de provincie: de provincie moest beslissen terwijl de gemeente al jaren op de hoogte is van de problematiek.
Bij elke vergunningsaanvraag zijn er bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek. Daar heeft de gemeente in de formulering van haar advies geen rekening mee gehouden
.”, aldus gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Ik probeer als gedeputeerde zoveel mogelijk rekening te houden met standpunten van gemeenten en steden. Simpel is dat niet altijd. In dit dossier van Diresco is de houding van de gemeente Opglabbeek bijvoorbeeld op 3 maanden tijd erg gewijzigd.”

Het bedrijf krijgt nu 6 maanden de tijd om de trilling- en geurhinder aan te pakken. Hiermee volgt de deputatie het voorstel van de afdeling Milieu-inspectie Vlaanderen.

We kunnen enkel hopen dat het bedrijf deze maatregelen neemt en niet als reactie 80 werknemers op straat zet.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

Zie onder andere "Hopelijk zetten ze de tachtig werknemers nu niet op straat". Het Belang van Limburg, 04-10-2013, p.23.  

Zie ook ‘Hervallen’ in milieuovertredingen mag niet beloond worden van 29-06-2013 en  Goede afspraken maken goede vrienden van 12-09-2013 op deze website.

Tags: