Geboortebo(o)m(en)

“Als burgemeester heb ik ingevoerd dat er telkens jaarlijks één symbolische boom werd geplant in het stadspark van Sint-Truiden en evenveel bomen in een ontwikkelingsland als er borelingen waren in een bepaald jaar in Sint-Truiden.
Eerst was dat in Togo, nadien zijn we overgeschakeld naar Nueva Guinea, onze zusterstad in Nicaragua”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Deze traditie is afgeschaft na mijn burgemeesterschap in 2013.

Ik word aangesproken door een aantal families en personen waarom het huidig stadsbestuur van cd&v-Open Vld-N-VA deze traditie heeft opgeheven.
Spijtig.

Ik pleit er met VOORUIT voor dat dat initiatief opnieuw zou ingevoerd worden in de stad Sint-Truiden.
Samen met die boom werd er een herinneringsbord aangebracht in het klein stadspark met de namen van alle geboren kinderen erop.

We hebben juist veel bomen nodig in de strijd tegen de klimaatopwarming, zowel in de ontwikkelingslanden, als hier. Dus plaats is er genoeg.
Als het niet meer in het stadspark kan, zijn er nog genoeg andere groene ruimten in Sint-Truiden.
Zelfs de borden met de borelingen per jaar kunnen op die diverse plaatsen aangebracht worden.

Het blijft een ideaal middel om de beleidsdomeinen klimaat en ontwikkelingssamenwerking (dicht)ter bij de burger en bij jonge ouders en grootouders te brengen. Bovendien kost het niet veel geld.
Met deze beperkte besparing vanwege het huidige college van burgemeester en schepenen zullen we het gat in de stadsbegroting niet dichtkrijgen.

Duidelijker kan ik het niet zeggen: “Bomen zijn de meest kostenefficiënte airconditionings die we hebben.” (1)