GAIA wil verbod op ‘WET MARKETS’

Global Action in the Interest of Animals (GAIA) wil een wereldwijd verbod op zogeheten ‘WET MARKETS’ en wilde dierenmarkten.
GAIA start daarvoor een petitie op.

Mijn steun hebben ze”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

’WET MARKETS’ hebben hun naam deels te danken aan het bloed, de ingewanden, de schubben en het water dat in de vloer van de marktplaatsen druipt… overblijfselen van gedode dieren.
Op deze markten worden wilde en andere dieren, zoals civetkatten, wasberen, slangen, schubdieren, krokodillen, honden en pluimvee in de meest walgelijke omstandigheden verhandeld.
Ze worden ter plaatse geslacht.
Deze ‘WET MARKETS’ vormen een bedreiging voor de menselijke gezondheid. (1) (2)

België en Vlaanderen moeten er alles aan doen om hun stem te laten horen in de Verenigde Naties, de World Health Organisation/ Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Unie (EU).
De bedoeling: zo snel mogelijk een exitstrategie ontwikkelen voor de handel in wild gevangen dieren, ‘WET MARKETS’ en de intensieve/industriële veehouderij.
In diezelfde petitie  vraagt GAIA om een einde te maken aan de lange afstandstransporten van levende dieren.

Tussen 2002 en 2003 werden meer dan 8 000 mensen in 29 verschillende landen besmet met het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS), veroorzaakt door een coronavirus dat vermoedelijk ook op een markt van wilde dieren is ontstaan en tevens dodelijke slachtoffers maakte.

Hopelijk begrijpen we nu met Covid-19 dat het zo niet verder kan.
Ik zal minister voor Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts hier zo snel mogelijk over ondervragen in het Vlaams parlement.”