Fusies gemeenten: inspraak voor de bevolking

“Heel wat politici zijn op ‘fusiejacht’. Maar er wordt zelden of nooit stilgestaan met wat de bevolking daarvan denkt”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Een fusie van gemeenten zou nooit mogen verlopen zonder de bevolking te raadplegen. Ik verkondig die boodschap al lang -raadpleeg al mijn teksten op mijn website -, maar nu krijg ik eveneens bijval bij andere politici.

Voor alles en nog wat, wordt de stem van de inwoners voornaam gevonden, maar zoiets belangrijks als een fusie zou ineens achter de rug van de burgers gebeuren.

Voor alle duidelijkheid: ik ben voor samenwerking tussen gemeenten, niet voor fusies.  
Fusies zullen burgers nog verder afbrengen van de burger en de anti -politiek nog doen toenemen. Maar als het dan toch moet, dient het met echte inspraak van de bevolking te zijn.
Een referendum of een andere formule, dat laat ik open.
Ik vind dat Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers zulke modellen van inspraak of betrokkenheid van de bevolking moet aanreiken aan de gemeenten en zal hem daarover ondervragen.

Hieronder vindt u de bijdrage over dit item op www.trudocs.be. (1)