Finissage kunstproject Nieuwenhoven 2014

“Zeker voor herhaling vatbaar.”, zei gedeputeerde en voorzitter van de vzw Kunst Groen Ludwig Vandenhove bij de finissage van het kunstproject Nieuwenhoven 2014.

Hieronder vindt u het persbericht.

Finissage van het kunstproject Nieuwenhoven 2014!

Op zondag 19 oktober 2014 werd het kunstproject ‘Biodiversiteit Nieuwenhoven 2014’, een uniek project dat liep tussen 31 mei en 19 oktober 2014, waarbij het privé-domein van het kasteel van Nieuwenhoven en het provinciaal domein Nieuwenhoven hun krachten bundelden, officieel afgesloten.

Tijdens dit succesvol kunstproject – bezocht door tal van kunstliefhebbers – brachten 29 kunstenaars volgens het thema ‘Biodiversiteit’ beeldend werk en installaties.
Het was de eerste maal dat er op deze schaal in Limburg onderzoeksprocessen van kunstenaars werden getoond.

De internationaal geselecteerde kunstenaars brachten beeldend werk en LandArt objecten, gerealiseerd met natuurlijke elementen, die ze ‘In situ’ aantroffen.
In tegenstelling tot andere tentoonstellingen - waarbij de kunstenaars hun werk in binnenruimten exposeren en in een stedelijke omgeving - gaan de kunstenaars hier de interactie met de natuur aan. Het was uniek dat de kunstenaars zo nadrukkelijk de confrontatie met de natuur aangingen.
Hoewel kunstenaars die zich laten leiden en inspireren door de natuur geen nieuw gegeven is, was het toch de eerste maal dat de kunstenaars het proces van hun concept als kunstwerk profileerden.
”, aldus bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Niet alleen kunstliefhebbers bezochten het kunstproject ‘Biodiversiteit Nieuwenhoven 2014’, maar ook duizenden wandelaars die wekelijks hun wandeling op het provinciaal domein Nieuwenhoven maakten, werden geconfronteerd met de kunstwerken en maakten van de gelegenheid gebruik om het gehele kunstparcours te verkennen. Ook diverse scholen en verenigingen bezochten het project.

Organisator vzw ‘Kunst Groen’ stelt dat niet alleen het aangeboden werk van de kunstenaars een voltreffer was, maar ook de publieke belangstelling.
Het getoonde werk van de kunstenaars, naar het concept van curator Jos Herck, was voor velen de aanleiding om het project te bezoeken.

Met dit project heeft de vzw ‘Kunst Groen’ zich verder kunnen profileren om binnen het artistieke veld de mogelijkheid te creëren om ‘In situ-Beeld-Installaties’ in de openbare groene ruimte tentoon te stellen.

Voor gedeputeerde Ludwig Vandenhove had dit project ‘de wisselwerking tussen kunst, cultuur en biodiversiteit’ een dieperliggende betekenis: “Via dit soort initiatieven kunnen we thema’s zoals biodiversiteit, duurzaamheid, klimaatneutraliteit, CO2-problematiek, enz. dicht en laagdrempelig bij de mensen brengen, zonder met de vinger te wijzen.
De uitdaging is om burgers te confronteren met deze thema’s in hun normale/alledaagse omgeving en kunst en cultuur zijn hiertoe de ideale middelen
.”
Dit project is bovendien het levendige bewijs dat kunst niet altijd duur hoeft te zijn, zeker niet in deze tijden dat de overheid bespaart op zovele essentiële dingen voor de burger.
Een goed voorbeeld hiervan is het kunstwerk van Dion Indigo, gemaakt uit gerecycleerd dennenhout dat – zolang het veilig kan blijven staan – nog een tijdje op het domein te bezichtigen blijft.

De finissage werd afgesloten met de verkoop van het kunstwerk ‘De banaan’ van de kunstenaar Etienne van Berlo. De verkoop per opbod start om 16 uur en de opbrengst gaat naar een nader te bepalen goed doel.

De vzw ‘Kunst Groen’ kijkt alleszins positief terug op het project Nieuwenhoven 2014 en bereidt alvast rond dezelfde filosofie een volgend initiatief voor waarbij kunst – letterlijk en in zijn meest natuurlijke vorm – echt en dicht bij de burgers wordt gebracht in enkele gebieden, die vroeger regelmatig onder water stonden.
Gedeputeerde Ludwig Vandenhove zal ook dit project – dit keer vanuit zijn bevoegdheid voor water en domeinen – maximaal ondersteunen.

 

Zie onder andere Kunstproject eindigt met verkoop 'De Banaan'. Het Belang van Limburg, Het Belang van Sint-Truiden, 17-10-2014, p. 2. Kunst Nieuwenhoven werd gesmaakt. www.truineer.be, 20-10-2014.
Kunstproject 'Biodiversiteit' op domein Nieuwenhoven is succes. Het Belang van Limburg/Het Belang van Sint-Truiden, 24-10-2014, p. 3.

Zie ook Kunst en Biodiversiteit! van 13-06-2014 op deze website.