Financieringsproblemen voor de vrijzinnigheid?

"Ik vrees van wel", zegt gedeputeerde van confessionele en niet-confessionele geloofsgemeenschappen Ludwig Vandenhove.

Wat is de situatie?
De vrijzinnigheid is de enige 'overtuiging', die nog geregeld wordt door een federale wet (wet van 21 juni 2002 betreffende de Centrale Raad der niet-confessionele levensbeschouwelijke gemeenschappen van België, de afgevaardigden en de instellingen belast met het beheer van de materiële en financiële belangen van de erkende niet-confessionele levensbeschouwelijke gemeenschappen). Maar het financieren ervan moet gebeuren door de provincies.
In de plannen van de huidige Vlaamse regering om de bevoegdheden van de provinciebesturen en de financiële ruimte af te bouwen, is hier helemaal geen rekening mee gehouden.

"Wettelijk moeten de provincies blijven betalen", zegt Ludwig Vandenhove. "En ik heb hier geen moeite mee, maar dan moet de Vlaamse regering ons wel de (financiële) mogelijkheden blijven geven."

"Voor mij is dit een principiële aangelegenheid, waarin de huidige meerderheidspartijen in Vlaanderen, die eveneens deel uitmaken van de federale regering, kleur moeten bekennen. 

Is dit over het hoofd gezien of is dit een bewuste keuze van de huidige meerderheidspartijen?
Ik laat het aan eenieder over om die vraag te beantwoorden."

Ludwig Vandenhove had hierover een interview met 'Het Belang van Limburg' (verschenen op donderdag 19 februari 2015, p. 9).
Hieronder vindt u het artikel.


Zie ook Beleidsverklaring provincieraad van 14-11-2014 op deze website.