Fakkelestafette Weert-Brussel-Weert voor de 60e keer in Sint-Truiden

Op vrijdag 21 september 2012 deed de fakkelestafette Weert-Brussel-Weert voor de 60e keer de stad Sint-Truiden aan.

De fakkelestafette Weert-Brussel-Weert passeert aan de oorlogsmonumenten in diverse gemeenten en steden. Ook de stad Sint-Truiden, als jumelagepartner van Weert, wordt elk jaar aangedaan.

De bedoeling is de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, maar tevens aandacht te vragen voor alle andere nog actuele oorlogen en vijandelijkheden in de wereld.

Omwille van de praktische moeilijkheden om zulke estafette te organiseren (joggers en lopers vinden; oud-strijders en schoolkinderen vervoeren; mobiliteits- en verkeersproblemen; logistieke en praktische problemen, etc. ) is de 60e editie de laatste.

Vanaf 2013 zullen de stichting fakkelestafette Weert-Brussel-Weert en de gemeente Weert er een regionaal karakter aan geven.
In Weert en de omliggende regio zal een jaarlijks terugkerend evenement worden georganiseerd waarbij de nadruk zal komen te liggen op het vieren van de vrijheid.
De jeugd zal hier op een bijzondere manier bij betrokken worden. Daarnaast zal de herdenking van de bevrijding van de gemeente Weert onderdeel blijven uitmaken van het programma.

“In feite valt de gemeente Weert nu terug op het initiatief dat ik sedert 2009 genomen heb, te weten de fakkeltocht tussen de verschillende monumenten in de deelgemeenten van de stad Sint-Truiden, waarbij de lokale scholen betrokken worden.
Raar maar waar: wij hebben dit alles afgezien van Weert.”, besluit burgemeester Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere ook de teksten ‘Fakkelestafette Weert voor de 56e maal in Sint-Truiden!’ van 18 oktober 2008 en ‘2e estafette langs oorlogsmonumenten in de dorpen andermaal succesvol!’ van 11 november 2010 op deze website.