'eXplorer' maakt van kinderen toponderzoekers

 

Het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) lanceert vanaf 1 april 2014 het nieuwe educatieve project ‘eXplorer’ voor leerlingen van de 3de graad onderwijs, waarbij elk groepje leerlingen een tablet met de app ‘eXplorer’ meekrijgt.
Om het spel reeds bekend te maken bij de scholen en de leerkrachten verstuurde gedeputeerde Ludwig Vandenhove op woensdag 27 november 2013 een persbericht.

Hieronder vindt u de volledige tekst.

Nieuwe app ‘eXplorer’ van PNC maakt van kinderen toponderzoekers voor één dag

Leerlingen 3de graad lager onderwijs trekken als hypermoderne onderzoekers in kleine groepjes de natuur in met een heuse tabletcomputer

Vanaf 1 april 2014 biedt het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) in haar nieuwe locatie in Craenevenne 86 een nieuw educatief project aan: ‘eXplorer’. Elk groepje leerlingen krijgt een tablet met de app eXplorer mee om op onderzoek te gaan in de natuur.
eXplorer past binnen de doelstelling Duurzaam Limburg. Met deze app bereiken we bovendien kinderen in hun eigen leefwereld.”, zegt gedeputeerde van leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove.

In de app ‘eXplorer’ worden leerlingen van de derde graad lager onderwijs worden voor één dag toponderzoekers uit verschillende landen. Deze toponderzoekers onderzoeken een recent ontdekt eiland (eiland X) naar biodiversiteitswaarden en het gebruik van duurzame energiebronnen.

Geen papieren werkboekjes meer, deze hypermoderne onderzoekers trekken in kleine groepjes de natuur in met een heuse tabletcomputer. De tablet vervangt niet enkel de klassieke werkblaadjes maar begeleidt en motiveert de leerlingen bij de exploratie van een stuk natuur. Tijdens de exploratie voeren de leerlingen veldwerkopdrachten uit: temperatuur, lichtsterkte en windsnelheid meten, bodemonderzoek, speuren naar bodemdieren en diersporen, onderzoek van het bos, vogels spotten … Alle resultaten van deze veldwerkopdrachten – hun onderzoeksgegevens - geven ze in op hun tablet. Een educatieve gids van het PNC leidt het project in en houdt een oogje in het zeil.

Het PNC liet deze app speciaal voor dit project ontwerpen. De app verwerkt de gegevens tot een gepersonaliseerd onderzoeksrapport dat de leerlingen en de leerkracht achteraf in hun mailbox ontvangen. Na het bezoek aan het PNC wisselen de leerlingen in de klas hun bevindingen uit als verwerking. Bovendien vullen de leerlingen dan nog het tweede deel van het rapport in. Dit tweede deel bestaat uit vragen waarbij ze hun eigen mening moeten geven en zelf beslissingen mogen nemen wat betreft de bescherming van het eiland. 

Met dit project werkt het PNC aan één van haar kerndoelstellingen, het implementeren van Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO), in haar educatieve projecten. Het project past binnen Duurzaam Limburg.
De provincie Limburg neemt op het vlak van duurzaamheid het voortouw. Dit betekent onder andere dat het provinciebestuur de Limburgse biodiversiteit wil beschermen en versterken. Met het behoud van de biodiversiteit als uitgangspunt, gaat het PNC een stap verder  dan het beschrijvend leren van en over de natuur
.”, besluit gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

 

 

Zie onder andere Kinderen met tablets op zoek in de natuur. www.limburg-actueel.be,  28-11-2013.
Zie ook Watchout! brengt soorten in kaart van 06-10-2013 op deze website.

 

 

Tags: