Erg!

“Ja, ik vind dit erg.”, zegt gedeputeerde voor leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove over de bever, die op donderdagavond 17 oktober 2013 is doodgereden op de Rijksweg in Lanklaar (Dilsen-Stokkem).

“Maar ik had geen andere keuze om toestemming te geven af te wijken van het soortenbeschermingsbesluit om de beverburcht te mogen vernietigen omwille van de problemen, die dit veroorzaakte voor de omwonenden.
Dit was nodig omdat bevers beschermde diersoorten zijn.”

Hieronder vindt u het volledige artikel dat op vrijdag 18 oktober 2013 verscheen in het Belang van Limburg (p.22).

Bever doodgereden op Rijksweg

Het verhaal van de bever die in de Vrietselbeek in Lanklaar een dam had gebouwd, heeft donderdagavond een triestig einde gekregen. Rond 21 uur is de bever op de Rijksweg in Lanklaar, vlak bij het kruispunt Rijksweg-Ondernemerspark doodgereden. De auto die het 25 kilogram zware dier aanreed, is niet gestopt.

"Het was een behoorlijke klap," zegt Stijn Opdenacker, die aan het kruispunt woont. "Ik dacht meteen al dat het om de bever uit de Vrietselbeek ging, omdat ik het verhaal in de krant gevolgd heb. Het dier lag dood midden op de Rijksweg." Het zou de eerste keer zijn dat er in Limburg een bever wordt doodgereden in het verkeer.
Eind september nestelde de bever zich in de Vrietselbeek in het centrum van Lanklaar, tussen de woningen. Doordat het dier een beverdam bouwde, stroomde het water van de beek over in de tuinen van de buurt. Agentschap Bos en Groen en Natuurpunt Maasland boog zich over de situatie. Bevers zijn beschermde dieren. Omdat het dier problemen veroorzaakte voor de omwonenden, vroeg gedeputeerde Ludwig Vandenhove officiële toestemming om af te wijken van het soortenbeschermingsbesluit en de beverburcht te mogen vernielen. Zo zou de bever elders in de natuur opnieuw een beverburcht bouwen.

Tunnel
Maar het heeft niet mogen zijn. Eergisteren werd de mais langs de Vrietselbeek geoogst en verdween de bever uit de Vrietsel. Jemp Peeters van Natuurpunt: "Toen de mais verdwenen was, had de bever geen voedsel meer. Toch is de bever in het centrum van Lanklaar gebleven en is hij niet veel verderop gaan zwemmen. De Vrietsel stroomt zelfs langs een school en speelplein. Stroomafwaarts in de Broekhofstraat loopt de beek deels onder de Rijksweg. Bevers nemen geen tunnels en gaan dan over de grond verder lopen op zoek naar water. Net bij deze tunnel aan het kruispunt Rijksweg-Ondernemerspark moet het dier de Rijksweg hebben overgestoken. En dat is hem fataal geworden. Het is een triestig einde voor het Lanklaarse beververhaal. We hadden het dier graag een nieuw leven gegeven in de natuur, maar het heeft niet mogen zijn."
De dode bever op de Rijksweg lokte meteen heel wat bekijks. Jemp Peeters: "Het dier was 103 cm lang en woog 25 kg. Het zal voor onderzoek naar een gespecialiseerde firma gebracht worden."

 

Zie onder andere Veelbesproken bever doodgereden in Dilsen-Stokkem. TVL-journaal, 18-10-2013.

Zie ook ‘In de Ban van de Bever’ van 09-07-2013 en Bevers verspreiden zich in Limburg van 04-10-2013 op deze website.

Tags: