Erfbelasting globaal herzien

“Het heeft geen zin om kleine wijzigingen aan te brengen aan de erfbelasting.
Een eventuele hervorming van die erfbelasting moet globaal bekeken worden”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“De Vlaamse N-VA-cd&v-Open Vld-regering durft dat blijkbaar niet aan. Het was dan ook wat verbazingwekkend dat de cd&v tijdens de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie van dinsdag 13 december 2022 een voorstel neergelegd heeft om ouders vrij te stellen van de erfbelasting op de nalatenschap van een overleden minderjarig kind.

Het gaat weliswaar maar over een kleine groep, waarvan de financiële consequenties bijgevolg beperkt zijn. Maar het is bij de erfbelasting op Vlaams niveau, zoals met de inkomstenbelastingen op federaal niveau: in plaats van een nieuw huis te bouwen of het huis tenminste grondig te renoveren, worden er elke keer maar nieuwe koterijen bijgebouwd.

Als VOORUIT staan wij op zich achter dit voorstel van de cd&v, maar voor ons moet dit kaderen binnen een globale aanpak. En die globale aanpak hoeft voor ons niet budgetneutraal te zijn.
Voor ons als VOORUIT moet die erfbelasting rechtvaardiger en eerlijker gebeuren. En als het dan toch budgetneutraal zou moeten zijn, kan dat zelfs als de achterpoortjes maar zouden gesloten worden.

Voor VOORUIT gaat dit over een duidelijke politieke keuze, die de Vlaamse regering van N-VA, cd&v en Open Vld blijkbaar niet aandurft.”