Er is toch maar één Vlaamse begroting

Dat zei Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove tijdens de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie van het Vlaams parlement op dinsdag 4 oktober 2022. Hij stelde er ook een aantal vragen aan Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele.
Aanleiding was het begrotingsontwerp 2023 dat Vlaanderen moet overmaken aan de Europese Unie (EU). (1)

Opvallend: de cijfers, die Vlaanderen overgemaakt heeft aan de EU over de begroting 2023, verschillen van de cijfers, die tijdens het debat over de Septemberverklaring gehanteerd zijn in het zogeheten ‘centenboekje’”, aldus Ludwig Vandenhove.

“In de tabel met ‘discretionary measures’ is er ineens sprake van een nieuwe besparing van 70 miljoen euro op onderwijs of ongeveer 37 miljoen euro meer dan de besparing, die vorig jaar werd opgelegd.
Ik vind die niet terug in het centenboekje.

Ook is er sprake van het milderen van de groeipaden in welzijn ter waarde van 14,3 miljoen euro, terwijl in het centenboekje er net kostendrijvers bij ongewijzigd beleid zijn voor diezelfde groeipaden.
Ik begrijp die verhouding niet zo goed.

Daarnaast is er in het centenboekje sprake van een nieuwe algemene besparing van 40,9 miljoen euro.
Uit het document voor Europa blijkt nu dat het om een besparing op het doelgroepenbeleid gaat. En ik vind het vreemd dat hierbij eveneens de Excel tabel, die we normaal kort en pro forma behandelen duidelijker is dan het document op basis waarvan we het echte debat rond de Septemberverklaring gevoerd hebben.

Ik heb drie concrete vragen gesteld aan minister Matthias Diependaele.
-Kan ik meer uitleg krijgen over die ‘discretionary measures’, zeker voor wat betreft de correcties op de groeipaden Welzijn en die 70 miljoen euro inzake onderwijs?
-Er gaat 200 miljoen extra naar onderwijs, cultuur, welzijn en de Vlaamse Radio en Televisie (VRT).
Wat is de verdeling van die 200 miljoen euro tussen de verschillende beleidsdomeinen?
-Ziet de minister geen mogelijkheden om het begrotingsdocument en het centenboekje beter op elkaar af te stemmen? Er is toch maar één begroting 2023 in Vlaanderen.

Geen antwoorden, die zullen schriftelijk bezorgd worden. Dus de minister vast gevraagd.
“Foutjes zijn altijd mogelijk”, zei hij.”

  • (1)Vlaams ontwerpbegrotingsplan. Bijdrage van de Vlaamse regering aan het ontwerpbegrotingsplan, bedoeld in artikel 6 van verordening (EU) nr. 473/2013 van het Europees parlement en de raad van 21 mei 2013. Begrotingsjaar 2023. 
     
  • Zie onder andere ook ‘De Septemberverklaring’ van vrijdag 30 september 2022 op deze website.      
     
  • Foto: www.vlaamsparlement.be.