Energie besparen, ook de stad Sint-Truiden moet dat doen

“Iedereen wordt genoodzaakt in de huidige omstandigheden, met de dure prijzen, zuinig om te springen met energie.
Zeker nu, hoewel dat omwille van het klimaat, best altijd zou gebeuren”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Ook gemeenten en steden zullen inspanningen moeten doen, al is het maar om het goede voorbeeld te geven aan de burgers.
Zowel vanuit Vlaanderen, als vanuit de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vzw zijn er voorstellen en good practices - een ‘inspiratielijst’ - overgemaakt aan de gemeenten om concrete energiebesparingen door te voeren. (1)

Alle beetjes helpen, het moet niet altijd over grote of spectaculaire maatregelen gaan.
Het is vooral belangrijk er ‘mee bezig te zijn’
.

Ik kijk uit naar het plan van de stad Sint-Truiden.

Misschien kan er iets extra gedaan worden voor de personen met de meeste problemen, bijvoorbeeld een extra premie voor bestaansminimumtrekkers, alleenstaanden en personen met het Weduwen, Invaliden, Gepensioneerden en Wezen (WIGW)-statuut. Of om zeker de compensatiecheque van 25 euro van Shop&TheCity te behouden voor deze groep als tussenkomst in de afvalfactuur van Limburg.net en er vooral voor zorgen dat iedere rechthebbende deze krijgt.
Vorig jaar was dat laatste niet het geval wegens een slechte communicatie.

Ook kunnen openbare gebouwen op bepaalde dagen en uren opengesteld worden om personen de mogelijkheid te geven zich daar op te houden om zo verwarmingskosten uit te sparen. Of het dienstencentrum Cicindria en/of de locaties waar buurtrestaurants doorgaan langer open te houden.

Vorig jaar heeft VOORUIT al voorgesteld om een alternatief uit te werken voor de ijspiste tijdens de kerst- en nieuwjaarperiode. Waarom geen rolschaatspiste bijvoorbeeld? Als we de bevolking willen sensibiliseren om minder energie te verbruiken, moet de stad dat zeker zelf ook doen.

En zeker niet de lichten ’s avonds laten branden in stadsgebouwen, zoals vorige week in het administratief centrum, waar ik een aantal klachten over gekregen heb.

Waar wacht de stad Sint-Truiden op?