En de energiefactuur van de ouderen?

“Nog meer dan de andere leeftijdscategorieën hebben heel wat senioren te kampen met financiële en/of andere problemen als gevolg van de hoge energieprijzen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Enerzijds zijn er de oudere huurders, die al voor de stijgende prijzen meer dan 30% van hun inkomen spendeerden aan woonuitgaven en nu echt in ademnood komen. Zij hebben bovendien nauwelijks impact op de energiekwaliteit van hun woning.
Anderzijds zijn er de oudere huiseigenaars, die weliswaar een eigen woning bezitten, maar vaak slecht geïsoleerd. Slechts één cijfer als voorbeeld: 11% van de 65 plussers beschikt in heel het huis over hoog rendementsglas.

VOORUIT betreurt dat de Vlaamse regering geen specifieke middelen uittrekt voor de groep van kwetsbare senioren in deze periode van hoge inflatie.
Wij hopen dat er nu tenminste extra inspanningen qua sensibilisering gaan gebeuren naar deze doelgroep toe inzake het isoleren van hun woningen en het terugdringen van hun energiefactuur
.
Hierbij moet zoveel mogelijk outreachend gewerkt worden via energie- en renovatiecoaches, die de ouderen thuis bezoeken.”

Ludwig Vandenhove ondervroeg Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) over deze aangelegenheid tijdens de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie op woensdag 5 oktober 2022.
Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Zuhal Demir (N-VA). (1)