Elke maand het stedelijk informatieblad in de bus!

Elke maand valt het stedelijk informatieblad bij de Truienaars in de bus.
Burgemeester
Ludwig Vandenhove schrijft elke maand een voorwoord voor het informatieblad, dat u hier kan nalezen.

 

 

Opmerkingen zijn steeds welkom op info@sint-truiden.be.

 

Mocht u geen informatieblad ontvangen hebben, dan kan u dat steeds aanvragen via info@sint-truiden.be.

 

 

Voorwoord informatieblad maart

 

 

 

 

 

“Ons fruit, ons landschap, onze natuur en ons (cultureel) erfgoed, kortom ons zacht recreatief karakter, blijft onze sterke troef, ook toeristisch.
Laten we dit nooit vergeten!”

 

 

 

 

Beste Truienaar

 

De lente komt eraan en na de 'echte winter', die we gekend hebben, verlangt iedereen er nog meer dan anders naar.

 

 

Elk seizoen heeft zijn eigenheid, ook de lente.
In Haspengouw en Sint-Truiden is dit nog meer dan elders het geval, omdat dit de periode is dat de toeristen beginnen af te zakken naar onze regio. En hoewel de Katarakt-hype voorbij is, zullen weer heel wat (nieuwe) bezoekers onze streek aandoen, voor de fruitbomen en hun bloesems, het landschap met de hoogstamboomgaarden, de natuur en het cultureel erfgoed.
En ik blijf terzake bij mijn uitspraak: “Er was het Haspengouw voor Katarakt, er was het Haspengouw van vorig jaar tijdens Katarakt en er is het Haspengouw na Katarakt”. Met andere woorden, ik ben als burgemeester dankbaar dat we deze Eén-serie gehad hebben, maar ook daarvoor waren we toeristisch als regio en als stad al zeer aantrekkelijk. De grote investeringen in het toerisme van diverse overheden, maar zeer zeker ook van de stad Sint-Truiden gedurende de laatste 10 à 15 jaar, hebben dus duidelijk hun vruchten afgeworpen.

 

 

Toerisme is een economische sector bij uitstek en het is maar goed dat na heel wat investeringen vanuit de overheid de privé-sector nu meer en meer volgt, maar ik kan niet genoeg benadrukken dat vooral het fruit, het landschap, de natuur, het zacht recreatieve karakter, het (cultureel) erfgoed, etc., onze sterke factoren zijn en blijven.
Dit moeten we goed beseffen, ook bij bepaalde commerciële en/of economische activiteiten.
De uitdaging is om hier een goed evenwicht te vinden, te behouden en te bewaken!

 

 

In heel deze visie past de uitgave van twee geogidsen: één eind deze maand met aandacht voor alle deelgemeenten van Sint-Truiden, die vroeger autonoom waren, volgend jaar één over Sint-Truiden 'centrum', zoals het historisch bestond.
Echte aanraders voor de zachte cultuurtoerist! 

 

 

Ook de maandelijkse erfgoedwandelingen, telkens in een andere deelgemeente of wijk van Sint-Truiden (deze maand in Melveren), kaderen hierin.
De inwoners van de betrokken deelgemeente of wijk krijgen hiervoor steeds een persoonlijke uitnodiging.

 

 

In dezelfde zin wil ik hier mijn oproep nog eens herhalen bij het begin van het toeristisch seizoen dat we de OPEN ruimte zoveel mogelijk moeten bewaren en ontzien, maar vooral allemaal samen er de nodige zorg voor moeten dragen.
Elke 'gebruiker' heeft hier dezelfde (grote) verantwoordelijkheid: fietsers, wandelaars, andere recreanten, natuurliefhebbers, fruittelers en landbouwers, jagers, etc.

 

 

Elk seizoen kent z'n specifieke activiteiten, voor de lente is dat niet anders.
Ik wil vooral uw aandacht vragen voor de zwerfvuilactie en de grote lenteschoonmaak, waarbij de stad nog maar eens het goede voorbeeld geeft om 'proper' te zijn, maar waarbij we ook een beroep doen op jullie medewerking als burger.
“Sint-Truiden moeten we samen schoon houden”, dienst onze slogan te zijn en te blijven!

 

 

Veel leesgenot!

 

 

Ludwig Vandenhove
uw burgemeester