Eerste 'Levensloop Vechtersbos'

Op zondag 22 november 2015 werd in het natuurgebied Nietelbroeken in Diepenbeek (op de grens met Hasselt en Kortessem) het eerste 'Levensloop Vechtersbos' aangeplant.
'Vechters' zijn mensen, die kanker het hoofd bieden of overwonnen hebben.

De vzw Stichting tegen Kanker wil buiten de Levensloopacties, die doorgaan, de 'Vechters' nog regelmatig samenbrengen rond bepaalde initiatieven.
Dit eerste 'Levensloop Vechtersbos' in samenwerking met Natuurpunt, waar iedere 'Vechter' en elke naaste ten aller tijde kan naar terugkeren, zomaar of als het wat moeilijker gaat, is hier een voorbeeld van.

De aanwezige vechters hebben hun eigen vechtersboom geplant.
De vrijwilligers van Natuurpunt hebben boompjes geplant voor de Limburgse vechters, die er niet konden zijn. In het totaal zijn er dus 800 (het aantal 'Vechters', die deelgenomen hebben aan een Limburgse Levensloop), in de praktijk 1 000, boompjes geplant.
Boompjes, die de komende jaren zullen uitgroeien tot grote volwaardige bomen, als teken van kracht, van hoop en van steun voor de 'Vechters'.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove was er ook en plantte symbolisch een boompje.

 

Ludwig Vandenhove:" Ik ben blij om hier te zijn en daar heb ik verschillende redenen voor.

Ten eerste is er de organisatie 'Levensloop'.
Inmiddels zijn er al 5 initiatieven in Limburg, maar in 2011 was Sint-Truiden de eerste Limburgse stad waar 'Levensloop' doorging na Brussel en Eigenbrakel.
Naast Sint-Truiden waren er dit jaar acties in Genk, Hasselt, Lommel en Tessenderlo. 

Ten tweede kadert deze boomplantactie in de doelstelling om zoveel mogelijk groene ruimte te creëren in de nabijheid van de centra en de steden.

Tot slot is er het aspect gezondheid en welzijn. Er is wel degelijk een verband met leefmilieu en natuur. Volgens mij is dit een onderschat element, ook in de klimaatdiscussie.
Mensen, die regelmatig wandelen, in de natuur vertoeven, in de tuin bezig zijn, etc. ervaren hier een positief effect van op hun gezondheid en algemeen gevoel.
Volgend jaar zijn we van plan hier een initiatief rond te nemen met de vzw Regionaal Landschap Hoge Kempen en Maasland (RLHKM).

Proficiat aan alle 'Vechters', hun familie en de initiatiefnemers."

 

Zie ook Bedankt allemaal van 04-10-2011 op deze website.

 

Tags: