Eerste huwelijk in Sint-Truiden in 2009!

Op zaterdag 10 januari 2009 om 10.30 uur werd in de abdijsite het eerste huwelijk van 2009 in/> Sint-Truiden voltrokken tussen Natascha Gilissen en Patrick Ickx.
Gelijktijdig werden de huwelijksgeschenken voor 2009 officieel voorgesteld.


Sedert 1995 ontvangen de kersverse bruidsparen een aantal huwelijksgeschenken vanwege het stadsbestuur.
“Ik heb dit sinds mijn aantreden als burgemeester, zoals zovele andere nieuwe initiatieven, ingevoerd.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Deze geschenken bestaan traditioneel uit een gratis zwemabonnement van het stedelijk zwembad, goed voor 10 individuele zwembeurten gedurende één jaar, een cultuurbon ter waarde van 5,00 EUR, twee gratis lidkaarten voor de stedelijke bibliotheek, een aantal cadeaubons van diverse plaatselijke handelaars en een blijvend aandenken.

De blijvende herinnering is dit jaar een lino van de hand van Gie Swolfs, cursist aan de Haspengouwse Academie voor Beeldende Kunsten (HABK).
“Op die manier promoten we de Sint-Truidense kunst en cultuur, vermits het telkens gaat om een werk van een Truiens kunstenaar of een kunstenaar uit de omgeving, die meestal ook iets te maken heeft met de HABK.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
Origineel en uniek aan dit werk, dat jaarlijks door een andere kunstenaar wordt uitgevoerd, is dat enkel de paren, die in dat bepaalde jaar huwen, dit ontvangen.”

Even een verduidelijking van de symboliek, die achter deze lino van kunstenaar Gie Swolfs verscholen zit en zoals hij bijgevolg het huwelijk ziet:

“Eén gedeeld geheel; anders dan twee, het paar
Die leven, geven, beleven, passioneel
Telkens immer weer elkaar

Eén gedeeld geheel met in het hart
De torens, het klokkenhuis en heel apart het luiden
Telkens immer weer
Tot rust in Sint-Truiden
Elke keer”

Kunstenaar Gie Swolfs legt een verband tussen het huwelijk en de stad Sint-Truiden als fruitstad met haar drie torens.

Met de cadeaubonnen van de plaatselijke handelaars benadrukken we de handelsfunctie van onze stad in Haspengouw en kunnen de trouwers kennismaken met een aantal Sint-Truidense middenstanders.

“Namens het stadsbestuur wens ik alvast alle toekomstige trouwers in 2009 veel geluk!”, aldus Ludwig Vandenhove.