Eerste geboorte in 2009!

Sinds 1 januari 2006 wordt er voor de pasgeboren kindjes in Sint-Truiden, zowel van de niet-inwoners, als van de inwoners, een uniek geschenk voorzien bij aangifte van de nieuwe spruit.

Het geschenk bestaat uit een geboorte-cd van het United Nations International Children's Fund (UNICEF) samen met een cd-boekje.
De cd is speciaal samengesteld, gearrangeerd, opgenomen en toegankelijk gemaakt voor de pasgeboren baby en bevat rustgevende klassieke melodieën.
Het cd-boekje wordt bij de aangifte door de ambtenaar van de dienst burgerlijke stand gepersonaliseerd, wat het geheel tot een uniek cadeau maakt.

 

Het gaat hier om een initiatief met een dubbele betekenis.
Enerzijds krijg(t)en de ouder(s) dit geschenk al  een blijvende herinnering aan de eerste levensjaren van hun kindje en dat in moeilijke huilmomenten zelfs als troost kan worden aangewend.
Anderzijds steunt de stad hierdoor UNICEF. Deze instantie ontvangt namelijk 0,40 EUR per cd om een kansarme baby elders in de wereld te helpen.

 

 

 

 

 

Met deze cd krijgen zowel baby’s, die in Sint-Truiden geboren worden, als baby’s, die minder kansen krijgen elders in de wereld, een cadeau.
“Of hoe met dit initiatief de beleidsdomeinen gezin, cultuur en ontwikkelingssamenwerking gecombineerd worden!”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove.

 

 

Op zaterdag 17 januari werd de eerste cd van 2009 overhandigd aan de ouders van Giel Breesch, die op 1 januari 2009 om 12.30 uur geboren werd in het Sint-Trudoziekenhuis. Omdat Giel nog in het ziekenhuis verbleef, was hij er zelf niet bij.

 

 

Naast deze cd ontvangen ouders van Sint-Truiden ook een sociale geboortepremie ter waarde van 10,00 EUR voor het eerste kind en 25,00 EUR voor het tweede kind.

 

 

Het stadsbestuur van Sint-Truiden zorgt ook elk jaar voor een ander blijvend aandenken aan de kinderen die dat jaar geboren worden. Er wordt namelijk elk jaar 1 boom geplant in het klein stadspark. Samen met de boom wordt er een bord aangebracht dat alle namen van de borelingen van dat jaar vermeld.
“Na enkele jaren levert deze werkwijze een klein bos (geboortebos) op dat symbool staat voor de toekomst van onze stad.”, zegt
Ludwig Vandenhove.

 

 

Ter informatie: in 2008 zijn er 648 kinderen (339 jongens en 309 meisjes) geboren in Sint-Truiden.

 

 

Zie ook onder andere de teksten ‘Eerste geboorte-cd van 2008 overhandigd!’ en de ‘Geboorteboom 2007 geplant!’ op deze website.