Een horecazaak sluit je zomaar niet

“Een horecazaak, dus ook een dancing, sluit je zomaar niet.”

Dat zegt burgemeester Ludwig Vandenhove naar aanleiding van zijn beslissing om dancing Montini in Brustem/Ordingen (voorlopig) te sluiten.
Het besluit is zondagnacht 8 april 2012 officieel betekend aan de uitbater.

 

Dancing Montini zorgt voor heel wat overlast voor de omgeving.
In een jaar tijd zijn er 59 tussenkomsten van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom -Nieuwerkerken  inzake drugs, geluidsoverlast en vechtpartijen, geweest.”, aldus Ludwig Vandenhove. “En het gaat hier om objectieve en werkelijke overlast.

 

 

Administratief en juridisch is het sluiten van horecazaak een moeilijke procedure.
Dat is één van de redenen, samen met een strikt handhavingsbeleid, dat ik in mijn bijna 18-jarige loopbaan als burgemeester de gesloten cafés en/of discotheken (bijna) op één hand kan tellen.

 

 

 

 

 

Eén van de problemen - en bijgevolg van de discussiepunten - is dat horeca-uitbaters zich meestal enkel verantwoordelijk voelen voor overlast op hun eigen terrein, maar niet in de omgeving. Nochtans wordt overlast precies als één van de grootste veiligheidsproblemen ervaren door de bevolking. Daarenboven hebben inwoners vaak angst om bepaalde zaken te melden aan de politie omwille van eventuele represailles.

 

 

Ik hoop dat de regering Di Rupo I de voornemens om gemeenten/steden en burgemeesters meer mogelijkheden te geven om zelf op te treden en om de mogelijkheden tot bestuurlijke handhaving uit te breiden, waarmaakt.
Zelf blijf ik een grote voorstander van het Nederlandse systeem van Bevordering IntegriteitsBeoordeling door het Openbaar Bestuur (BIBOB).”
Zie onder andere de teksten ‘Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS): ik blijf een grote voorstander!’ van 2 oktober 2011 en ‘sp.a-burgemeesters voor overlastboetes vanaf 14 jaar!’ van 25 januari 2012 op deze website.

 

 

“Wordt ongetwijfeld vervolgd.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Hierover is op maandag 9 april 2012 een artikel verschenen op Truineer.be en op dinsdag 10 april 2012 is een artikel verschenen De Standaard, Het Belang van Limburg, het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en via het persagentschap Belga.
Op maandag 9 april 2012 werd er een item uitgezonden tijdens het nieuws van TVLimburg en op Radio 2.

 

 

Zie de tekst ‘Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) is niet opgezet met geplande investeringen in dancing Montini’ van 22 augustus 2011 op deze website.