Dossiers Aquafin hebben wel degelijk milieuvergunningsaanvraag nodig

Aquafin heeft in mei van dit jaar dossiers ingediend om de vergunningen van enkele rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI's) uit te breiden met de aanvoer en verwerking van specifieke afvalstromen (het septisch materiaal afkomstig van grote evenementen, zoals muziekfestivals en afvalwater van storingen in het rioleringsstelsel).

Voor Limburg gaat het over Hasselt, Houthalen-Helchteren en Sint-Truiden (Runkelen).

"Alle aanvragen werden ingediend onder 'een mededeling van verandering'.", zegt gedeputeerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove. "Het oordeel van de betrokken administraties en van mij is dat hiervoor wel degelijk een vergunningsaanvraag (met bijhorend openbaar onderzoek) nodig is.
De dossiers zullen normalerwijze worden ingetrokken en zullen opnieuw ingediend worden als milieuvergunningsaanvraag.

Voor zulke belangrijke aangelegenheden met betrokkenheid van de lokale bevolking, lijkt het mij logisch dat die lokale bevolking de kans krijgt het dossier te kunnen raadplegen en eventueel bezwaren in te dienen."

Enkel met betrekking tot het dossier van Runkelen (Sint-Truiden) zijn er heel wat klachten (3 individuele en een petitie) van buurtbewoners. Zij handelen minder over milieuaspecten dan wel over het zware verkeer door de dorpskernen.

 

Zie onder andere Verschillende dossiers Aquafin terug naar af. Het Laatste Nieuws, 24-09-2014, p. 21. Aquafin heeft extra milieuvergunning nodig. Het Nieuwsblad, 24-09-2014, p. 25. Aquafin heeft milieuvergunning nodig voor afval muziekfestivals. Het Belang van Limburg, 24-09-2014, p. 25.

Zie ook Soepel, maar consequent! van 25-02-2013 en Milieuhandhaving gebeurt veel te weinig in Vlaanderen van 13-06-2013 op deze website.