Dokter (dr.) Guislain Museum

“In het dr. Guislain Museum, Jozef Guislainstraat 43b in Gent wordt via de georganiseerde tentoonstellingen en de genomen initiatieven steeds een band gelegd tussen de psychologie, de psychiatrie en kunst en cultuur.
Als mijn echtgenote Sonja en ik in de buurt van Gent zijn, proberen we altijd langs te gaan als er interessante activiteiten zijn”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Op zondag 4 december 2022 bezochten we twee tentoonstellingen, die er momenteel lopen.

Enerzijds is er MIRROR MIRROR ‘Mode & De Psyche’.
Het gaat om een dubbeltentoonstelling met het Modemuseum (MoMu) Antwerpen.
Het getoonde werk zal nooit in de winkelrekken terechtkomen, want het is gemaakt om heel persoonlijke redenen.
Deze uitzonderlijke kunstenaars werken soms in isolatie, zoals in een psychiatrisch ziekenhuis of in de beslotenheid van de huiskamer. Hun creaties worden verborgen of slechts aan enkelingen getoond, maar ook met trots gedragen op ‘de catwalk van de straat’
.
 
 

Anderzijds is er de expositie met werken van Wim Opbrouck met als titel OPEN HART.
Wim Opbrouck is bekend als acteur, zanger, presentator en goedlachse speelvogel. Maar zijn werk als beeldend kunstenaar is minder bekend.
Zijn bonte collectie aan tekeningen en notitieboeken vol hersenspinsels schetsen een beeld van hem als tekenaar.

OPEN HART is een drieluik.
De expo biedt een inzicht in het brein van Wim Opbrouck, die zich persoonlijk en kwetsbaar opstelt, maar daarbij niet zijn speelsheid en gulheid verliest.
Curatoren zijn Pierre Muylle en Patrick Allegaert.
De Tekenklas wijdt zich aan het tekenen an sich.
Tekenen als een democratisch proces waar opleiding, noch duur materiaal van belang zijn.
De Tekenklas wordt geleid door een ‘voortekenaar’, die zijn studenten de weg wijst onder het ritme van de ‘voorlezer’, die het tempo per tekening bepaalt.
De handelingen worden van bovenaf gefilmd en geprojecteerd in de ruimte om de bezoeker bij het tekenproces te betrekken en hopelijk te prikkelen om zelf een potlood ter hand te nemen. Zo wil Wim Opbrouck de mens aanzetten tot tekenen.

 

De aangespoelde walvis in de binnentuin van het museum dient als metafoor voor het menselijk lijden.
De monarch der zeeën, de gigant zonder natuurlijke vijanden, blijkt uiteindelijk een kwetsbare, verdwaalde ziel: hij symboliseert eenzaamheid en melancholie. Toch staan hoop en bezinning centraal.

Ook loopt in het dr. Guislain museum steeds de permanente tentoonstelling ‘OP LOSSE SCHROEVEN’, over de geschiedenis van de psychiatrie.

Kom je in de buurt van Gent, ga zeker eens langs.”

  • Foto’s: eigen foto’s.