Dankzij Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) blijft de stad Sint-Truiden bestuurbaar!

Tijdens de gemeenteraadszitting van maandag 22 november 2010 stond voor de 2e maal een begrotingswijziging geagendeerd.

Voor niet-ingewijden: een begrotingswijziging is een technisch document dat de oorspronkelijke begroting financieel corrigeert omwille van onvoorziene gebeurtenissen, die zich hebben voorgedaan (bijvoorbeeld lonen van brandweerpersoneel, omdat ze meer zijn moeten uitrukken dan voorzien als gevolg van brand of noodweer; aankoop van meer strooizout omwille van de strenge winter; etc.).


Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) (10 gemeenteraadsleden) en 2 gemeenteraadsleden van Open VLD stemden voor, de CD&V-fractie (11 gemeenteraadsleden) stemde tegen en de overige leden van Open VLD (5 gemeenteraadsleden) en Vlaams Belang (4 gemeenteraadsleden) onthielden zich.


De goedkeuring van deze begrotingswijziging is voor de stad Sint-Truiden belangrijk, omdat anders het dagelijks beheer dreigde stil te vallen (bijvoorbeeld sommige lonen en weddes, die niet meer uitbetaald zouden kunnen worden; geen geld voor aankoop van strooizout; geen geld voor benzine/diesel voor auto’s, vrachtwagens en machines; etc.).


{mosimage}


Onbegrijpelijk, onverantwoord en nooit meegemaakt in mijn lange politieke carrière”, zei burgemeester
Ludwig Vandenhove/> tijdens een korte tussenkomst op de gemeenteraad.

Waarom?

- omdat, zoals hoger aangehaald, een begrotingswijziging een technisch document is;

- omdat alle posten, die in deze begrotingswijziging zitten, unaniem zijn goedgekeurd tijdens diverse colleges van burgemeester en schepenen, ook door de CD&V- en Open VLD-schepenen. Immers, het betreft posten over alle beleidsdomeinen, dus ook van de CD&V- en Open VLD-schepenen;

- omdat ook de begrotingswijziging globaal unaniem is goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen;

- omdat bevoegd schepen van financiën Roland Duchatelet politiek verantwoordelijk is voor dit document van de begrotingswijziging en er zelf niet voor stemt. Bovendien is hij tussen 2 gemeenteraden in (meer dan een maand tussen) er niet in geslaagd om met een alternatief voorstel te komen waar hijzelf, zijn partij en de CD&V konden achterstaan.


“Deze andermaal verdeelde stemming, maar nu over zo een belangrijk document als de begrotingswijziging, bewijst nog maar eens dat ‘het huwelijk’ (lees coalitie!) tussen CD&V en Open VLD, tegen Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) in, nu al heel wat breuken vertoont”, zegt
Ludwig Vandenhove/>.


“Voor de bevolking en het personeel ben ik blij dat de begrotingswijziging een feit is”, concludeert burgemeester Ludwig Vandenhove.


Zie onder andere ook de teksten ‘Truienaar slachtoffer van politieke afrekening!’ van 9 april 2010 en 

‘Een begroting maak je voor je stad, niet om met iemand af te rekenen.’ van 30 april 2010 op deze website.