Commissie voor de Landsverdediging komt eindelijk vervroegd samen!

Na lang aandringen vanwege burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove als voorzitter van de commissie voor de Landsverdediging in de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft minister Pieter De Crem eindelijk toegezegd om naar deze commissie te komen vóór de officiële opening van het parlementair jaar op dinsdag 13 oktober 2009 om op een aantal parlementaire vragen te antwoorden.

Deze vervroegde samenkomst vindt plaats op donderdag 1 oktober 2009.

Op vraag van een aantal andere parlementsleden, dringt Ludwig Vandenhove al enkele weken aan op een vervroegde samenkomst van deze commissie voor de Landsverdediging.
Immers, er zijn de gebeurtenissen in Afghanistan en er zijn de berichten over de concrete herstructurering van de Belgische kazernes met eventueel sluitingen en personeelsafvloeiingen als gevolg.

 

Minister Pieter De Crem blinkt over beide thema’s uit in gebrek aan transparantie.
Nergens anders in Europa, en zelfs niet in de Verenigde Staten, wordt het parlement zo weinig betrokken bij buitenlandse operaties en/of het functioneren van het leger.

 

 

“In feite is het betreurenswaardig voor iemand als minister Pieter De Crem, die als toenmalig parlementslid en later als fractieleider van de CD&V, zichzelf ‘bombaardeerde’ als een voorvechter van de parlementaire democratie.
Blijkbaar is hij dit nu vergeten.”, aldus Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

 

 

Tijdens het parlementair reces kan een commissie in de Kamer van Volksvertegenwoordigers maar samengeroepen worden indien twee van de volgende personen akkoord zijn: de voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, Patrick Dewael, de bevoegde minister, in dit geval Pieter De Crem en de voorzitter van de betrokken commissie.
“Het is nu al de tweede keer op rij dat ik als voorzitter van de commissie voor de Landsverdediging terechtkom in een pingpongspel tussen de kamervoorzitter en de bevoegde minister.
Mij lijkt het dan ook opportuun dat het reglement gewijzigd wordt en dat dit soort dingen naar de toekomst toe vermeden wordt. Immers, het parlement heeft recht op informatie, zeker nu we al een eind in september zitten en het échte verlof toch al een tijd achter de rug is. In die zin heb ik dan ook een voorstel geformuleerd aan de conferentie van voorzitters in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.”, concludeert Ludwig Vandenhove.

 

 

Zie ook de tekst ‘Commissievoorzitter
Ludwig Vandenhove vraagt dringende samenroeping van commissie Landsverdediging’ op deze website.