Castratie van biggen, zeker onverdoofd, moet stoppen

“Dat is mijn overtuiging”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Deze barbaarse praktijk hoort niet langer thuis in een maatschappij, die dierenwelzijn belangrijk vindt.

Heel wat Belgen en Vlamingen denken hierover hetzelfde als mij.
Uit een enquête van dierenrechtenorganisatie ‘Global Action in the Interest of Animals (GAIA) blijkt dat vier op de vijf Vlamingen liever geen vlees eten van onverdoofd gecastreerde biggen.
85% van de Vlamingen geeft aan dat de overheid maatregelen moet nemen om het chirurgisch castreren van biggen tegen te gaan, 77% vindt dat er een wettelijk verbod moet komen.

Varkensbiggen worden gecastreerd, omdat bij het verhitten van vlees van niet-gecastreerde varkens een onaangename geur kan vrijkomen, de zogeheten berengeur.

Ik vind dat Vlaanderen het onverdoofd castreren van biggen moet stoppen, zoals bijvoorbeeld Duitsland. Daarom ondervroeg ik viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) opnieuw tijdens de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn op woensdag 31 mei 2023.

De minister blijft rond de pot draaien.
Enerzijds wil hij volgend jaar tijdens het Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie (EU) een globale Europese regeling afdwingen, anderzijds komt hij altijd terug op het zogeheten gelijke speelveld, waarbij de Belgische/Vlaamse vleesindustrie zou benadeeld worden als het niet overal in de EU op dezelfde manier zou gebeuren.
Dat laatste argument duidt andermaal op het gegeven dat het economisch aspect boven het dierenwelzijn gaat.

Voor mij trekt minister Ben Weyts de laatste tijd te vaak de Europese paraplu open."

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Ben Weyts. (1)