Cartoon:Tentoonstelling 'Kunst Groen' weer van start!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt.

De cartoons van 2005 werden samengebracht in een tentoonstelling die op 14 en 15 januari 2006 plaatsvond in de hallen van het stadhuis en daarna ook nog te zien was in het Koninklijk Atheneum van Sint-Truiden.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling werd ook een boek gepubliceerd waarin alle cartoons werden verzameld. Wil je nog een exemplaar van het cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd. De voorraad is beperkt dus wees er snel bij!
Van woensdag 24 mei tot en met zondag 25 juni 2006 worden in het stadspark en op de vesten hedendaagse kunstwerken tentoongesteld.

De tentoonstelling ‘Kunst Groen’ vindt u in de dreef en de tuinen op Tichelrij en is in de weekends en op feestdagen toegankelijk van 14.00 uur tot 18.00 uur.


Het bijzondere aan deze tentoonstelling is dat de bewoners van de Schepen Dejonghstraat hun tuinen openstellen voor het publiek. U kan in de tuinen, de dreef en de twee scholen (Campus Tichelrij en de Sint-Jan Berchmansschool) kennismaken met moderne kunst, die perfect geïntegreerd is in de omgeving.

De zevende editie van Kunst Groen wordt groots opgevat. Kunstenaars uit binnen- en buitenland stellen tentoon.

In de weekends is een kunstenaar uw gids.

                                         

Voor meer informatie kan u terecht bij Campus Tichelrij, tel. 011-68 21 24, e-mail: nadine.libens@skynet.be.

 

Hieronder vindt u het voorwoord dat burgemeester
Ludwig Vandenhove/>, tevens voorzitter van de vereniging ‘Kunst Groen’, schreef voor de informatiebrochure van het project. Wie de gratis catalogus wil ontvangen, hoeft enkel een mailtje te sturen naar burgemeester@sint-truiden.be, met vermelding van naam en adres. De catalogus wordt dan zo snel mogelijk bezorgd.

Geachte mevrouw

Geachte heer

Beste bezoeker van 'Kunst Groen'

'Kunst Groen' is een kunstproject dat 12 jaar geleden ontstaan is op het kasteeldomein 'Terbiest' en nu al aan de zevende editie toe is.
We mogen bijgevolg al spreken van een traditie.

'Kunst Groen' begon bescheiden in 1994 als initiatief van enkele kunstenaars, kunstliefhebbers en de 'Vriendenkring Domein Terbiest', waar ik indertijd voorzitter van was.
Sinds 1996 wordt de organisatie van de tentoonstelling gedragen door de feitelijke vereniging 'Kunst Groen'.

De bedoeling van dit opzet was en is nog altijd om kunstenaars hun creatie te laten confronteren met de omgeving in het algemeen en groen en natuur in het bijzonder.
Kunst en natuur zijn twee begrippen, die steeds nauw met elkaar verbonden zijn geweest. Door het plaatsen van kunst in de natuur wordt die band nog versterkt.

De eerste vijf edities van 'Kunst Groen' vonden plaats op het kasteeldomein 'Terbiest'.
In 2004 werd de overstap gemaakt naar de Tichelrijvest, gecombineerd met een aantal privé-tuinen in de Schepen Dejonghstraat, de campus Tichelrij, de speelplaats van de Sint-Jan Berchmansschool en de stedelijke buitenschoolse kinderopvang 'Tutti Frutti'. 
Hierbij ontstaat  een uniek samenwerkingsverband enerzijds tussen de omgeving en de bewoners en anderzijds tussen de deelnemende kunstenaars.

Dit jaar 'breekt' 'Kunst Groen' ook 'uit' de eigen organisatie door zich in te passen in het geheel van activiteiten, die plaatsvinden rond het beëindigen van de werkzaamheden qua volledige renovatie van de vestengordel rond Sint-Truiden.
In feite is 'Kunst Groen' als idee in Sint-Truiden de voorloper van al de initiatieven, die hier nu worden rond opgezet.

Met de zogeheten vesten rond Sint-Truiden, vlakbij of zelfs in het centrum, beschikken wij over iets unieks ten opzichte van andere steden. Geen enkele andere stad in Vlaanderen heeft dit.
Deze groene 'boulevard' rond Sint-Truiden, zeker als die gaat 'leven' via allerhande activiteiten en initiatieven, is een bijkomende troef voor Sint-Truiden op het vlak van zogeheten city-marketing.

De Truienaren beseffen dit echter te weinig. Nu de laatste fase van de renovatie van de vesten een feit is met de Tiensevest en Sint-Anneke en de kiosk in het stadspark, is het precies de uitdaging om deze ‘groene longen’ meer te laten leven, voor de toeristen en de talrijke bezoekers, maar vooral voor de Truienaren zelf.

Toen ik burgemeester werd, twaalf jaar geleden, was groenbeleid één van de speerpunten en daarbinnen precies de totale renovatie en opwaardering van de 19e-eeuwse vestengordel. Binnen enkele maanden is het zover!

Deze renovatie van de vestengordel kadert in een algemene visie qua ruimtelijke ontwikkeling in Sint-Truiden, waarbij de kwaliteit van de openbare ruimte centraal staat.

Het zijn de vesten van de Truienaren, zij hebben mee betaald voor de herwaardering ervan.
Sint-Truiden moet er dan ook samen zorg voor dragen naar de toekomst toe, maar er tevens gebruik van maken door te wandelen, er allerlei activiteiten op te organiseren, petanque te spelen, de kinderen er te laten spelen, etc., kortom, door ze te laten leven.
De vesten kunnen een belangrijke rol spelen in de buurt- en wijkgerichte aanpak, die het stadsbestuur voorstaat en actief ondersteunt als een straat, een buurt of zelfs enkele personen iets wensen te ondernemen. Het project 'Kunst Groen' past hier perfect in.

'Kunst Groen' is onderdeel van een aantal kunstactiviteiten,  die de komende weken doorgaan op de vesten en/of in het stadspark.
Naast 'Kunst Groen' is er 'beVESTigde KUNST' op de andere vesten, de 'Dag van het Park' in het stadspark en de  'Roi des Roses' op het domein Speelhof.

Nog een aantal dankwoorden:
-  aan de deelnemende kunstenaars, individueel, via de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL) of via de Haspengouwse Academie voor Beeldende Kunsten (HABK);
- aan de directies en het personeel van de PHL en de HABK;
- aan de sponsors;
- aan de stad Sint-Truiden voor de verkregen subsidie in het kader van vernieuwende culturele initiatieven;
- aan alle personen en/of diensten, die op de ene of andere manier bijdragen aan het initiatief;
- aan de directies en het personeel van de campus Tichelrij, de Sint-Jan Berchmansschool en de buitenschoolse kinderopvang 'Tutti Frutti';
- aan de (bestuurs)leden van de vereniging 'Kunst Groen', in het bijzonder aan ondervoorzitter Nadine Libens, de 'duivel doet al'.

Ik hoop u te mogen ontmoeten op 'Kunst Groen' of op één van de andere activiteiten op de 'groene boulevard' rond Sint-Truiden.

Ludwig Vandenhove

voorzitter 'Kunst Groen'

burgemeester stad Sint-Truiden - senator


Tags: