Cartoon: Stickers tegen sluikstorten!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt. De cartoons van 2005, 2006 en 2007 werden telkens tentoongesteld. In 2005 en 2006 werd er zelfs een cartoonboek gedrukt.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).

Stickers tegen sluikstorten!

Om het sluikstorten aan openbare vuilnisbakjes tegen te gaan, hebben de lokale
politie Sint-Truiden -/> Gingelom - Nieuwerkerken en de stedelijke preventiedienst stickers laten ontwerpen om op de openbare vuilnisbakken te kleven.
Cartoonist Dré Mathijs - huiscartoonist van burgemeester
Ludwig Vandenhove -/> tekende enkele cartoons die duidelijk maken
wat wel en wat niet mag gedeponeerd worden in de vuilnisbakken.

De lokale
politie Sint-Truiden -/> Gingelom - Nieuwerkerken en het stadsbestuur van Sint-Truiden leveren al geruime tijd inspanningen om sluikstorten en zwerfvuil aan te pakken.

De gemeenschapswachten doen dagelijks patrouilles in het stadscentrum en de deelgemeenten. Tijdens deze patrouilles voeren ze preventieve controles uit rond sluikstorten en zwerfvuil. Ze gaan hierbij ontradend te werk en wijzen overtreders op de boete die ze riskeren.
In de probleemzones plaatst de stedelijke preventiedienst bovendien zwerfvuilborden.

De politie controleert ook vaak in burgerkleding op sluikstorten. Daarenboven is Sint-Truiden één van de 183 steden die de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) opgenomen heeft in haar gemeentewet.
De optie van de GAS is om de kleine criminaliteit - zoals het sluikstorten en het achterlaten van zwerfvuil - dat door het parket in het verleden vaak zonder gevolg geklasseerd werd, niet onbestraft te laten.

Buiten de preventieve controles hebben de gemeenschapswachten ook een belangrijke meldingsfunctie. Wanneer ze ergens zwerfvuil of sluikstort vaststellen, geven ze dit zo snel mogelijk door aan de bevoegde stadsdiensten zodat alles kan worden opgeruimd.

Op het grondgebied van Sint-Truiden staan ongeveer 205 openbare vuilnisbakken.
De vuilnisbakken in het centrum en in de randgemeenten worden dagelijks geledigd. Ook sluikstort en zwerfvuil worden dagelijks in het centrum, in de randgemeenten en aan de vesten opgeruimd.
Het probleem van sluikstorten situeert zich vooral op die plaatsen waar minder sociale controle is.

De bedoeling is om het zwerfvuil en het sluikstorten samen aan te pakken en inwoners tevens aan te sporen om meldingen te doen, eventueel anoniem, van de hardnekkige overtreders.

Met dergelijke acties willen de lokale
politie Sint-Truiden -/> Gingelom - Nieuwerkerken en het stadsbestuur
streven naar een mooi en proper Sint-Truiden en gezamenlijk het sluikstortprobleem aanpakken!
 

Tags: