Cartoon: stadsbestuur en Volkstuinen organiseren samen opentuinenweekend!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt. De cartoons van 2005 en 2006 werden telkens tentoongesteld en gebundeld in een cartoonboek.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).

Stadsbestuur en Volkstuinen organiseren samen opentuinenweekend!


Voor de eerste keer werkte het stadsbestuur van Sint-Truiden samen met de Volkstuinen voor de organisatie van het opentuinenweekend.

Het opentuinenweekend vond plaats op zaterdag 14 en zondag 15 juli 2007 en was een groot succes. Je kon dat weekend gratis een aantal privé en publieke tuinen bezoeken en er leuke ideeën opdoen.


De aanleiding van de samenwerking tussen het stadsbestuur van Sint-Truiden en de Volkstuinen is de recente inrichting van de rozentuin op het domein het Speelhof te Sint-Truiden en de inbreng van de compostmeesters van de Volkstuinen in het ecologische moestuincomplex in de Waterkuilstraat te Zepperen.

Het is niet de eerste keer dat Volkstuinen en de stad Sint-Truiden nauw samenwerken. Zo hoort het ook bij het organiseren van activiteiten en evenementen: de stad Sint-Truiden staat zelf in voor een aantal grotere evenementen, maar moet maximaal inspelen op bestaande verenigingen en initiatieven.

De rozentuin werd in 2006 geopend. Het is een uniek project dat ontstaan is uit de samenwerking tussen het stadsbestuur van Sint-Truiden, de Volkstuinen Sint-Truiden en Tuinen Swerts.
Het onderhoud van de rozentuin gebeurt door de Volkstuinen.

In het ecologisch moestuinproject kunnen de moestuiniers steeds te rade gaan bij de compostmeesters van de Volkstuinen, die er ook een demoplaats onderhouden.

Beide initiatieven konden bezocht worden tijdens het opentuinenweekend.

De stad Sint-Truiden heeft ook op andere vlakken een nauwe samenwerking met de Volkstuinen.

Zo wordt jaarlijks op de tweede dinsdag van juni, in het kader van juni ‘de compostmaand’, een gezamenlijke infoavond georganiseerd over composteren en/of ecologisch tuinieren.

Het hele jaar door kan de stad Sint-Truiden rekenen op de compostmeesters van de Volkstuinen die het compostdemopark op het containerpark mee draaiende houden en er van april tot en met oktober elke eerste zaterdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur instaan voor demonstraties.

Jaarlijks wordt er eveneens samengewerkt in het kader van de Bloesemfeesten in de maand april en de Dag van het Park (laatste zondag van mei). Tijdens de Dag van het Park van 2007 schonken de Volkstuinen, naar aanleiding van hun 15-jarig bestaan, een boom aan de stad Sint-Truiden. Deze vleugelnoot (Pterocaria fraxinifolia) werd ter gelegenheid van de opening van de Dag van het Park aangeplant op het stadspark.
Het is trouwens niet de eerste keer dat de Volkstuinen een boom schenken aan de stad. Ook bij de viering van het 5-jarig bestaan van Volkstuinen Sint-Truiden en het 100-jarig bestaan van Volkstuinen België in 1997 werd er immers een boom geplant in het stadspark. Het ging toen om een mammoetboom (Sequoiadendron giganteum). Er werd toen ook een groots bloementapijt op de Grote Markt aangebracht in september 1996 naar aanleiding van de Open Monumentendag en het stadhuis werd voor de gelegenheid met bloemen versierd.

De deelnemers aan het opentuinenweekend laten onze bevolking, evenzeer als de deelnemers aan de bebloemingswedstrijd, mee genieten van hun bloemen- en plantenpracht. Ze worden dan ook samen met de deelnemers van de bebloemingswedstrijd uitgenodigd op de gezamenlijke receptie op het einde van het jaar.

Tags: