Cartoon: Sint-Truiden organiseert voor de eerste keer een ‘Week van het huisdier’!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt.

De cartoons van 2005, 2006 en 2007 werden telkens tentoongesteld. In 2005 en 2006 werd er zelfs een cartoonboek gedrukt.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).

 

 

 

 

Sint-Truiden organiseert voor de eerste keer een ‘Week van het huisdier’!

 

 

 

In navolging van Nederland, waar dit inmiddels is uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie met medewerking van heel wat officiële instanties, organiseert de stad Sint-Truiden de eerste ‘Week van het huisdier’.
De bedoeling is vooral de bevolking in het algemeen en de jeugd in het bijzonder vertrouwd te maken met (huis)dieren en hen te sensibiliseren voor het verantwoord houden van (huis)dieren.

 

 

Deze week start met een groots openingsevenement op zondag 6 april 2008 op de prachtige locatie van het domein ‘t Speelhof. (AFGELAST WEGENS HET SLECHTE WEER!)
Tussen 14.00 uur en 18.00 uur kan je er terecht voor informatie bij diverse infostands. Zo stelt ons eigen dierenasiel zijn werking voor, kom je er meer te weten over de werking van de V.Z.W. Felix, maak je van nabij kennis met de Global Action in the Interest of Animals (Gaia) en andere dierenrechtenorganisaties zoals Bite Back, Zwerfkat in Nood, het vogel-en zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder, enz.

 

 

Je kan er eveneens op raadpleging bij de hondenfluisteraar, Hilde Quisquater tussen 15.00 uur en 17.00 uur en bij Marcelline Stolting, een kattengedragsdeskundige.

 

 

Trouwe viervoeters en hun baasjes kunnen om 14.30 uur mee met de hondenwandeling, begeleid door een natuurgids.

 

 

En natuurlijk zijn er ook dieren aanwezig. Pony’s lenen zich voor een ritje maar laten de kinderen ook kennismaken met hun verzorging. Diverse geiten- en schapenrassen staan je reeds bij de poort op te wachten en Sint-Bernardshonden tonen hoe lief ze wel zijn.

 

 

Ook kan je er kennismaken met Grey-hounds en een blindegeleidehond met haar/zijn baasje.

 

 

Op maandag 7 april om 19.30 uur wordt deze ‘Week van het huisdier’ verdergezet met een gespreksavond rond het thema ‘een diervriendelijke stad voor een diervriendelijke wereld’, in het cultuurcentrum de Bogaard, waarbij verschillende bekende sprekers elk vanuit hun invalshoek uitleggen hoe zij aan een diervriendelijke maatschappij werken. Wij hebben er onder andere Pol Goossen, Michel Vandenbosch (GAIA), Philip Zurinckx (V.Z.W. dierenvrienden Sint-Truiden), Sil Janssen (natuurhulpcentrum Opglabbeek) en Tom Coninx te gast.

 

 

De jeugddienst en de kinderraad ondersteunen eveneens deze acties.
Kinderen kunnen dankzij deze medewerking op woensdag 9 april 2008 en zaterdag 12 april 2008 telkens van 14.00 uur tot 17.00 uur terecht in het oude Belgacomgebouw, waar ze gratis hun huisdier kunnen laten registreren.
Aan de hand van een foto van het huisdier en het baasje worden de dieren geregistreerd in een register dat achteraf via de website van de jeugddienst kan geraadpleegd worden. Het gaat hier wel niet om een officiële registratie maar met deze actie wil de stad Sint-Truiden duidelijk maken dat ook dieren voor ons een identiteit hebben en dus belangrijk zijn.

 

 

 

 

 

Sint-Truiden doet hiermee haar reputatie als diervriendelijke stad alle eer aan en wij hopen dan ook dat heel wat dierenvrienden aan deze activiteiten zullen deelnemen.

 

 

Burgemeester
Ludwig Vandenhove is één van de pioniers van het dierenwelzijnsbeleid in Vlaanderen, zowel op stedelijk niveau, als op wetgevend vlak. Zo heeft hij als senator en als federaal volksvertegenwoordiger heel wat wetsvoorstellen ingediend, die concreet het dierenwelzijn ook verbeterd hebben.

Het zou ons te ver leiden om al deze realisaties hier op te sommen (vele vindt u op deze website), maar de oprichting van de eerste dierenpolitie in België is ongetwijfeld de meest in het oog springende.

 

 

“De politiek moet bezig zijn met wat de burger bezig houdt en dierenwelzijn hoort daarbij.
Als je weet dat één op twee Belgen een huisdier heeft en hoe heftig de bevolking bijvoorbeeld reageert op vormen van dierenverwaarlozing, dan is dit wel duidelijk.
Ik begrijp de kritiek dan ook niet van burgers, die politici soms verwijten meer bezig te zijn met dieren dan met mensen. Het is geen kwestie van of of, maar van én én! Dieren zullen dan ook altijd op mij kunnen rekenen”, aldus Ludwig Vandenhove.
Of om het met de woorden van Mohandas K. Mahatma Gandhi te zeggen: “Het niveau van een beschaving kan worden gemeten aan de wijze waarop met dieren wordt omgegaan”.

 

 

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove: ”Ik ben blij dat ik deze bevoegdheid van dierenwelzijn heb kunnen doorgeven aan de jongste schepen van Lijst Burgemeester Els Sneijers.

Met de puike organisatie van deze eerste 'Week van het huisdier' bewijst ze dat ze ook deze bevoegdheid tot een goed einde zal brengen. De dierenliefhebbers en de dieren in Sint-Truiden kunnen gerust zijn!”.

 

 

Zo'n organisatie op zich is belangrijk, maar ook de sensibilisering errond. Vandaar dat rond deze activiteit heel wat promotie gemaakt is (informatieblad, folder huis-aan-huis, aankondigingsborden op diverse plaatsen op het grondgebied, etc.).

 

 

We moeten ervoor zorgen dat deze 'Week van het huisdier' uitgroeit tot een traditie in Sint-Truiden!

 

Tags: